Historia

Turku Jazzin neljä vuosikymmentä

Turku Jazz on Suomen toiseksi vanhin säännöllisesti järjestettävä kansainvälinen jazzfestivaali heti vuonna 1967 aloittaneen Pori Jazzin jälkeen.

Turun ensimmäinen jazzfestivaali eli Turku Jazz ykkönen pidettiin 13.–15.4.1969. Tämä tapahtui runsas vuosi ennen Ruisrockia ja puoli vuotta ennen Woodstockin festivaalia. Maaperä oli otollinen, sillä kulttuurissa tapahtui 1960-luvulla sähköisten viestimien vauhdittama murros. Se ulottui kaikkiin taidelajeihin kirjallisuudesta kuvataiteisiin ja musiikkiin. Rajojen rikkominen, poikkitaiteellisuus ja eri elementtien sekoittaminen olivat ajan henkeä.

Turkua pidettiin 1960-luvun lopulla Suomen epävirallisena undergroundin pääkaupunkina. Jazz istui improvisaatioon nojaavan ilmaisunsa ansiosta kuvaan hyvin ja oli myös osa ajankohdan nuoriso- ja opiskelijakulttuuria.

Turku Jazz ry syntyi vuonna 1970, päivä toisen festivaalin päättymisen jälkeen. Koko 1970-luku oli jazzkulttuurin kannalta otollista aikaa: yleisöt, erilaiset rytmimusiikit ja kulttuurit kohtasivat toisensa helposti ja luontevasti myös jazz-jamien merkeissä.

1980-luvulla alkoi kamppailu kuulijoiden ja festivaalikävijöiden sieluista. Tämä pakotti ja mahdollisti myös Turku Jazzin kansainvälistymään entistä voimakkaammin. Monet jazzin suuret ja tärkeät kansainväliset tähtiesiintyjät alkoivat tuolloin olla Turku Jazz-festivaalin ja yhdistyksen järjestämien jamien säännöllisiä vieraita. Saimme tutustua myös jazzmaailman uusimpiin tuuliin.

Suuntaus on jatkunut, mutta painopistealueet ovat kokeneet muutoksia. 1990-luvulla alkanut eurooppalaisen jazzin voimakas nousu näkyi ja kuului heti myös Turku Jazzin monipuolisessa festivaalitarjonnassa.

Suomalaisen jazzin hyvä koulutus ja osaaminen taas ovat olleet 2000-luvulle tyypillisiä jazzin vahvoja merkkejä. Turku Jazz on omalta osaltaan ollut ilolla todistamassa tätä kehityssuuntaa ja lajin runsastunutta laatutarjontaa.

Jarmo Wallenius