Kimmo Hyyppä

Tervetuloa Turun lämpöisiin elokuun iltoihin

12.6.2016 Blogi

Turku Jazz Festival valtaa jälleen ravintola Koulun puistoalueen neljäksi päiväksi, kun elokuun tummenevat illat saapuvat. Panimoravintola Koulu, yksi Turun erikoisuuksista, on tuttu turkulaisille. Paikka on jopa niin tuttu, että sen ohi saattaa kävellä huomaamatta tilan kaikkia mahdollisuuksia. Koulun puistomainen piha on riittävän suuri isoillekin tapahtumille, sillä alueelle mahtuu peräti 900 asiakasta.

Turku Jazz on yksi Finland Festivals ry:n jäsenistä ja samalla vahva varsinaissuomalainen edustaja kotimaisten kulttuuritapahtumien joukossa. Monipuolinen festivaalitarjonta luo Turusta osaltaan tapahtumien kaupunkia, johon tullaan uudelleen vuosi vuodelta nauttimaan erilaisista musiikin tyylilajeista. Turku Jazz tunnetaan myös monipuolisena festivaalina. Vuosien mittaan linjana on ollut jazzin modernien osaajien ja nuorten lahjakkaiden muusikoiden esiin tuominen. Tapahtuma on käynyt lisäksi bluesin ja maailmanmusiikin puolella sekä tarjonnut elämyksiä free jazzista elokuvaballadeihin. Konserteissa on isketty moukarilla hirsirunkoihin, soitettu pölynimurinputkia ja tonnikalapurkkeja, tuohitorvia ja Steinwayta – jazzia niistä on aina saatu irti.

Tänä vuonna ohjelma on koottu suomalaisten huippukokoonpanojen ja solistien ympärille. Vuoden artisti Jusu Heinonen tuo oman kokoonpanonsa Aura Stagelle, ja Dalindéon uutta ohjelmistoa odotetaan suurella mielenkiinnolla. Jukka Perko on moninkertainen Turku Jazzin kiintotähti ja aina yllättävä esiintyjä.

Kymmenen vuoden puheenjohtajakauteni on sisältänyt monia uudistuksia. Festivaali on kasvanut nelipäiväiseksi, siirtynyt keväästä kesäaikaan ja liittynyt Suomen festivaalien yhteiseen ketjuun. Lisäksi olemme aloittaneet yhteistyön Jazz City Turun kanssa ja mikä parasta festivaalin vuotuinen esiintyjämäärä on kasvanut huomattavasti. Tällaista edistystä on ollut mukava olla edistämässä, samalla Suomen jazzpiirit ovat tulleet entistä tutummiksi. Vuonna 2019 koittavan 50-vuotisjuhlavuoden lähestyessä luovutan Turku Jazz -yhdistyksen vetovastuun vuoden vaihteessa, ja toivotan jo etukäteen onnea tuleville Turku Jazz -tapahtumille. Toivottavasti Turku Jazzin elinkaari jatkuu ja pysyy voimissaan kuten on jo jatkunut lähes 50 vuoden ajan, pientä radikaalisuutta ja pilkettä unohtamatta.

Kimmo Hyyppä
Turku Jazz ry:n puheenjohtaja