Nina Mya, kuva Petra Tiihonen

Nina Myan musiikki ammentaa spirituaaleista

15.8.2016 Blogi

Nina Mya julkaisi kesällä kolmannen albuminsa Closure. Uutta materiaalia kuullaan Turku Jazz Festivalin lauantain ohjelmassa sekä syyskuisella Flame Jazz Cruisella.

Nina Mya alias Nina Höynälä on Torniosta kotoisin oleva jazzlaulaja, laulunopettaja ja säveltäjä. Hän musiikilliset vaikutteensa löytyvät 50- ja 60 -lukujen amerikkalaisesta jazzperinteestä sekä afroamerikkalaisesta gospelista. Myan laulutekninen taituruus ja tulkinnan vivahteikkuus ei jätä kuulijaa kylmäksi, ja hänet onkin palkittu useita kertoja mm. Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailun solistipalkinnolla sekä Pori Jazzin Vuoden Taiteilija 2012 -tittelillä.

Closure on hänen kolmas albuminsa ja se omalla tavallaan nivoo yhteen edelliset levyt Flying Solo sekä Our Time.

Petri Puolitaival on yksi korkeimmalle arvostamiani suomalaisia muusikoita. Kun vuonna 2015 päätin alkaa työstää uutta albumia, pyysin ”Popea” mukaan taiteelliseksi tuottajaksi. Yhteistyömme on ollut saumatonta, toisiamme kunnioittavaa ja inspiroivaa. Sohaisen varmaan ampiaispesää sanomalla, että nuorena naismuusikkona ei ole aina itsestäänselvyys saada ääntään kuuluviin ja kunnioitusta miesvaltaisella alalla.

– Closure-albumin sävellykset sekä ilmaisu ammentavat enimmäkseen John Coltranen spirituaaleista ja Aretha Franklinin soulmusiikista, mutta en ole halunnut peittää myöskään Ella Fitzgeraldilta, Gregory Porterilta tai Carole Kingiltä saamiani vaikutteita. Vaikka kyseessä on jazzalbumi, jonkun toisen korvaan se voi olla soulahtavampi tai popahtavampi kokonaisuus. Halusin tehdä puhuttelevan ja syvällisen, mutta samaan aikaan groovaavan albumin, jossa tekstit ja melodiat uppoavat kuulijaan kuin veitsi voihin. Tärkeintä on gospelin vahva läsnäolo, Nina korostaa.

– Spirituaalisuus tai hengellisyys on hieman vaarallinen termi. Ihmiset mieltävät sen helposti joksikin yliluonnollisen voiman tai tietyn uskonnon palvomiseksi. Koen sen enemmänkin henkilökohtaisena matkana itseeni ja mielentilana, jossa voi kokea syvää rauhaa ja virtaviivaisuutta maailman kanssa. Räväkästä ja sosiaalisesta ulkoannistani huolimatta olen herkkä tyyppi, joka tarvitsee välillä omaa rauhaa ja yksinäisyyttä. Asioiden jatkuvasta pohtimisesta olen saanut itseni välillä niin solmuun, että parasta on ollut sen kaiken suoltaminen musiikkiin.

Muusikon liikkuva työ yhdistyy pikkulapsiarkeen

Ninalla on myös pian kaksi vuotta täyttävä poika.

– Uskaltaisin väittää, että kaikki äidit tuntevat jatkuvaa syyllisyyttä jostain. Ikävöin lastani koko ajan reissuillani. Samalla tiedän voivani myös äitinä hyvin, kun saan toteuttaa itseäni musiikillisesti. Jos en taas ajaisi muusikon uraani eteenpäin, kokisin siitäkin syyllisyyttä ja tuntisin itseni puolikkaaksi ihmiseksi.

Syksyllä Nina suuntaa uuden levynsä materiaalin kanssa Suomen Jazzliiton tuottamalle kiertueelle. Turnee alkaa 21.9. Tornion Musiikkitalolta ja lisäksi vieraillaan Oulussa, Raahessa, Kuopiossa, Joensuussa sekä syyskuun Flame Jazz -risteilyllä Viking Gracella.

– Vuonna 2014 kootussa uudessa bändissäni soittavat Jukka Eskola, trumpetti, Petri ”Pope” Puolitaival, saksofoni, Henri Mäntylä, piano, Jori Huhtala, basso, ja Tuomas Timonen, rummut. Heinäkuun Pori Jazzien levynjulkistuskeikalla nähtiin myös upea perkussionisti Abdissa ”Mamba” Assefa.

Vahvuutemme on hyvä yhteishenki. Vaikka sovitukset ovat pitkälti minun ja Popen käsialaa, on koko bändi osallistunut merkittävästi sovituksien tekemiseen. He ovat jaksaneet väsymättömästi etsiä erilaisia grooveja ja tapoja soittaa, jotka tukevat puolestaan minua laulajana.

– Elokuussa vierailemme Turku Jazz Festivalilla ja odotan keikalta unohtumattomia hetkiä yhtyeeni ja yleisön kanssa. Toivon, että uuden levyn musiikki koskettaa kuulijoita ja jättää heihin jonkinlaisen jäljen.

Nina Mya Turussa:

La 20.8. Klo 18.30
Turku Jazz Festival, Aura Stage, Panimoravintola Koulun piha

La 24.9. Klo 20.55
Flame Jazz Cruise, Viking Grace

Teksti: Eija Talo-Oksala