Kuva: Jyri Pitkänen

Rytmin yhteen sitomat veljet

30.6.2017 Uutiset

Voodoo-rytmit ja länsimainen jazz yhdistyvät jäljittelemättömällä tavalla Helsinki-Cotonou Ensemblen soundissa. Yhtyeen eri kulttuureista lähtöisin olevat muusikot oppivat yhdessä soittaen loputtomasti toisiltaan.

Kitaristi Janne Halonen tuskin aavisti, mitä tuleman pitää, kun hän teki ensimmäisiä matkojaan länsiafrikkalaiseen Beniniin 2010-luvun taitteessa. Maan vahva ja perinteikäs musiikkikulttuuri vei suomalaisen ammattimuusikon nopeasti mennessään. Beninin matkoilla syntyi myös pysyvä ystävyys ja yhteistyökumppanuus lyömäsoittaja-laulaja Noël Saïzonoun kanssa. Paikallinen kulttuurihahmo vihki Halosen kotimaansa juureviin rytmeihin, jotka olivat kehittyneet voodoo- uskonnon parissa vuosisatojen aikana.

–Naapurimaiden Nigerian afrobeat- ja Ghanan high life -kulttuurit tunnetaan maailmalla jo hyvin. Beninin rytminen rikkaus on muusikoiden parissa edelleen julkinen salaisuus. Siellä musiikki on vielä kiinteä osa voodoo-uskontoa, eikä sitä ole brändätty samalla tavalla, Janne Halonen kertoo.

Halosen ja Saïzonoun ystävyydestä kehittyi Helsinki-Cotonou Ensemble. Yhtyeen omaleimainen yhdistelmä afrobeatia, funkia, jazzia ja hiphopia on kerännyt viime vuosina mainetta aina Keski-Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa myöten.

Suuremmat erot yksilöiden kuin kulttuurien välillä

Kahdeksanhenkiseksi kasvanut Helsinki-Cotonou Ensemble on koonnut ydinjoukon ympärille kollektiivin ammattimuusikoita Suomesta ja Beninistä. Erilaisista kulttuureista tulevat soittajat oppivat väkisinkin toisiltaan asioita, joita ei voi kirjoja lukemalla omaksua. Janne Halonen sanoo, että kokeneet suomalaismuusikot ovat löytäneet uudenlaisia tapoja ajatella musiikkia ja rytmejä. Hän uskoo Saïzonoun puolestaan saaneen eniten irti siitä, miten ryhmän suomalaiset suhtautuvat biisin- ja levyntekoprosessiin.

–Noin laajemmin tällaisten kulttuuristen erojen pohtiminen tuntuu vähän turhalta. Myös meidän bändin suomalaiset kaverit olivat vieraita toisilleen alkuaikoinamme. Yksilöinä ja muusikoina taustamme poikkeavat toisistaan suuresti, mutta olemme kasvaneet veljiksi yhdessä soittamalla.

Kiertue-elämää Suomessa, Beninissä ja Saksassa

Helsinki-Cotonou Ensemblen maineikkaan livekunnon voi todeta helposti esimerkiksi kuuntelemalla yhtyeen viimeisintä The Road is Long -albumia (2016). Kolmas kokopitkä levy äänitettiin yhdellä otolla uudenvuodenaattona 2016 Helsingin Savoy-teatterissa. Rytmikoneen muusikot suunnittelivat alun perin koostavansa livealbumin Beninin kiertueen äänityksistä, jotka taltioitiin Savoyn konserttia ennen. Länsi-Afrikan kiertueen haastavissa olosuhteissa yhtye kohtasi kuitenkin toistuvia teknisiä vastoinkäymisiä.

–Tuon Savoyn konsertin pohjalta voisi koostaa vaikka vielä toisenkin vinyylin, sillä hyvää materiaalia oli niin paljon. Tänä vuonna kierrämme jälleen enemmän Suomessa, mutta suurin menekki meillä tuntuu olevan tällä hetkellä Saksassa ja Keski-Euroopassa, Janne Halonen kertoo.

Helsinki-Cotonou Ensemble la 19.8. klo 20.30, Kukko Stage, Panimoravintola Koulun piha

Osta liput TÄÄLTÄ!