Kuva: Teemu Mattson

Saksofonisti Max Zenger on Turku Jazzin vuoden artisti 2018!

8.12.2017 Uutiset

Turku Jazzin vuoden artisti 2018 on monipuolinen saksofonisti ja puupuhallinspesialisti Max Zenger. Turkulaislähtöinen musiikkiperheen kasvatti on haluttu soittaja monissa nuoremman polven ykköskokoonpanoissa, ja hän pyörittää lisäksi useampaa omaa yhtyettään, joista Turku Jazz Festivalin lavalle maaliskuussa nousevat Max Zenger Globus ja Maxxxtet.

Turku Jazz Festival aloitti vuonna 2009 40-vuotisjuhliensa kunniaksi perinteen, jossa vuosittain nimetään ansioitunut jazzmuusikko Turku Jazzin vuoden artistiksi. Kyseeseen voi tulla nuori, jazzmusiikin kentällä ansioitunut tai jazzmusiikin parissa arvokkaan elämäntyön tehnyt muusikko. Valinnassa painotetaan aktiivisuutta erityisesti Varsinais-Suomen alueella.

Turku Jazz ry:n hallitus julkisti vuoden artistivalinnan suomalaisen musiikin ja Sibeliuksen päivänä, perjantaina 8.12. Linnankadun kulttuuribaari Ö:ssä, ja tittelin vuodelle 2018 nappasi turkulaislähtöinen alttosaksofonisti ja bassoklarinetisti Max Zenger (s.1988). Valinta oli hallituksen mukaan helppo, sillä Zenger on hyvin aktiivinen ja tuottelias niin soittajana kuin säveltäjänä. Nyt valinnalla haluttiin tukea Maxxxtet-kvartetin juuri ilmestyneen toisen levyn julkaisua sekä tulevaa Max Zenger Globus -yhtyeen debyyttialbumia. Max Zenger toimii maaliskuun festivaaliviikolla myös Turun konservatorion pop/jazz-opiskelijoiden workshopin vetäjänä.

Zengerin kyvyt eivät ole jääneet huomaamatta muuallakaan, sillä mies palkittiin Pori Jazzin nousevana kykynä kesällä 2017, ja hänet valittiin hiljattain myös UMOn solistiksi West Coast Jazz -konserttisarjaan. Hän on haluttu ja työllistetty soittaja monissa suomijazzin nousevissa yhtyeissä, ja Turkuun hänet liittävät erityisesti Flame Jazz Messengers, Turku Jazz Orchestra ja Aura Flow.

Turku Jazzin vuoden artisti 2018 aloitti musiikkiopinnot Turussa lapsena pianolla, ja saksofoni astui kuvioihin lukioikäisenä, kun Zenger sai käsiinsä isoisänsä vanhan alton. Jazz ei ollut nuorelle muusikolle tietoinen valinta, vaan on aina tuntunut mieluisimmalta tavalta tehdä musiikkia. Turusta Helsinkiin Zenger muutti vuonna 2010 saatuaan opiskelupaikan Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta.

Max Zenger on kotonaan niin perinteisen kuin kokeellisemmankin jazzin parissa. Hän pyrkii aktiivisesti kehittämään omaa soundiaan improvisoijana, saksofonistina ja säveltäjänä ja on onnistunut luomaan tunnistettavan soundin ja tyylin, jossa voi kuulla vaikutteita ympäri maailmaa. Zenger kertoo saavansa inspiraationsa musiikkiinsa uusien asioiden näkemisestä, kuulemisesta ja tekemisestä. Mies on intohimoinen maailmanmatkaaja, ja saksofoni kulkee tietysti reissuilla mukana. Tämän hetken tärkeimpänä tavoitteenaan jazzmusiikin maisteriksi valmistuva Zenger pitääkin musiikkinsa viemistä ulkomaille.

Esikuvista kestosuosikin paikkaa Max Zengerin levylautasella pitää Turussakin vuonna 2016 esiintynyt legendaarinen saksofonisti Lee Konitz. Zenger arvostaa Konitzia erityisesti oman tiensä kulkijana sekä melodisuuden ja vapauden takia. Hollantilaiset saksofonistit Ben van Gelder ja Joris Roelofs, varsinkin bassoklarinetillaan, ovat myös olleet tärkeitä Zengerille viime vuosina. Zenger kokee, ettei halua vangita terminologialla omaa musiikkiaan minkään lajityypin rajojen sisäpuolelle, vaan tärkeintä on löytää juuri se oma juttu.

”Tuntuu hyvältä saada joku tämän tyylinen nimitys. Se luo uskoa ja antaa merkitystä oman musiikin tekemiselle. Ja onhan se myös hienoa että nimitys tulee Turusta, kun asuin niin kauan ja aloitin fonin soittamisen täällä!”, Max Zenger toteaa.

Pe 9.3.2018 klo 17 Maxxxtet, Teatro, Logomo. Vapaa pääsy.
La 10.3.2018 klo 18 Turku Jazzin vuoden artisti 2018: Max Zenger Globus, Galleria, Logomo. Osta liput: Lippu.fi