Turku Jazz Festivalin maaliskuun ohjelma on julkaistu!

10.12.2017 Uutiset

Turku Jazz Festival palaa perinteiselle paikalleen kevättalveen neljän vuoden kesävierailun jälkeen. Maaliskuun festivaalilla 50-vuotiasta Severi Pyysaloa juhlistavat näyttävästi mm. Vesa-Matti Loiri, Jukka Perko, Antti Sarpila ja Reiska Laine sekä Turun filharmoninen orkesteri. Kansainväliset tähtinimet ovat amerikkalainen huippusaksofonisti Chris Potter ja ruotsalaisvokalisti Rigmor Gustafsson.

Nelipäiväinen Turku Jazz Festival 2018 järjestetään 8.-11. maaliskuuta Logomossa, Åbo Svenska Teaterissa ja Tiirikkalassa. Vuodesta 1969 asti järjestetty jazztapahtuma uudistaa konseptiaan palatessaan alkuperäiseen ajankohtaansa keväälle. Logomon kolmesta eri salista muodostuu monipuolinen musiikkikeidas, jossa jazzista nautitaan pitkän kaavan mukaan aina yöjameihin saakka.

Festivaalin ohjelmassa juhlistetaan näyttävästi legendaarisen vibrafonisti Severi Pyysalon 50-vuotisjuhlia ja 35-vuotista uraa jazzin huipulla. Perjantaisessa konsertissa Pyysalon vieraaksi saapuu neljä keskeistä artistia uran varrelta. Jazzhuilistinakin tunnettu kotimaisen taidekentän ikoni Vesa-Matti Loiri levytti Perko-Pyysalo Poppoon kanssa Uuno Kailaan runoja vuonna 1995. Nyt kolme taiteilijaa kohtaavat Turku Jazz Festivalin lavalla, kun myös saksofonisti Jukka Perko liittyy juhlaseurueeseen. Pyysalo on kutsunut vieraakseen myös ensimmäisen työnantajansa Antti Sarpilan sekä Reiska Laineen, jolta alle 2-vuotias Severi sai ensimmäiset rumpukapulansa vuoden 1969 Pori Jazzeilla.

Lauantaina Teatro-salin lava täyttyy Turun filharmonisen orkesterin muusikoista. Juhlakonsertissa kuullaan Severi Pyysalon sävellyksiä ja sovituksia orkesterille ja jazztriolle. Pyysalon lisäksi triossa soittavat basisti Jori Huhtala ja rumpali Jussi Lehtonen, joka esiintyy lauantaina myös oman yhtyeensä kanssa.

Festivaalin kansainväliset tähtiartistit tulevat Yhdysvalloista ja Ruotsista. Saksofonisti Chris Potter on yksi instrumenttinsa suurista mestareista. Jo nuorena kansainväliselle huipulle noussut amerikkalaismuusikko tunnetaan yhteistyöstä mm. Herbie Hancockin, John Scofieldin, Dave Hollandin ja Steely Danin kanssa. Rigmor Gustafsson kuuluu Skandinavian rakastetuimpiin jazzlaulajiin. Kansainvälisesti palkittu ruotsalaisvokalisti on tehnyt yhteistyötä mm. Nils Landgrenin kanssa. Turkulainen yleisö ihastui Gustafssoniin vuoden 2013 MILjazzeilla, ja nyt laulajatar palaa Turkuun oman kvartettinsa kanssa.

Perjantain ja lauantain ensimmäiset konsertit ovan pääsymaksuttomia ja myös jameihin on vapaa pääsy jokaisena festivaalipäivänä. Ilmaiskonserteissa nostetaan esiin erityisesti turkulaista osaamista ja kuullaan tietysti myös Turku Jazzin vuoden artistia, saksofonisti Max Zengeriä. Sunnuntaina Tiirikkalan jazzbrunssilla nautitaan nuorten jazzkomeettojen energiasta Milo & Moses -kokoonpanon tahdissa.

Festivaalin esiintyjistä ovat aikaisemmin jo varmistuneet avajaiskonsertissa Åbo Svenska Teaterissa esiintyvä Turku Jazz Orchestra & Jussi Lampela: Jazz Noir feat. Jukka Perko & Jukka Eskola ja viime kesältä keskustan puukotustapauksen vuoksi perutut, kauan odotetut yleisön suosikit, Verneri Pohjola Group: Pekka sekä Aki Rissasen ja Mari Palon tähdittämä Sininen syksy.

TURKU JAZZ FESTIVAL 2018

TO 8.3.2018

Åbo Svenska Teater, Aurakatu 10
klo 19.00 Turku Jazz Orchestra & Jussi Lampela: JAZZ NOIR feat. Jukka Perko & Jukka Eskola

Tiirikkala, Linnankatu 3
klo 22.00 Turun konservatorion workshop & Max Zenger + Jam Session (vapaa pääsy)

PE 9.3.2018

Logomo, Köydenpunojankatu 14
klo 17.00 Teatro: Maxxxtet (vapaa pääsy)

klo 18.00 Galleria: Jussi Lehtonen Band
klo 19.30 Teatro-sali: Chris Potter Underground (USA)
klo 21.00 Galleria: Aki Rissanen & Mari Palo: Sininen syksy
klo 22.30 Teatro-sali: Severi Pyysalo 50 & Vesa-Matti Loiri, Jukka Perko, Antti Sarpila ja Reiska Laine

klo 24.00 Teatro: Jam Session (vapaa pääsy)

LA 10.3.2018

Logomo, Köydenpunojankatu 14
klo 17.00 Teatro: GRAND feat. Ilkka Arola (vapaa pääsy)

klo 18.00 Galleria: Turku Jazzin vuoden artisti 2018: Max Zenger Globus
klo 19.30 Teatro-sali: Severi Pyysalo 50 & Turun filharmoninen orkesteri
klo 21.00 Galleria: Rigmor Gustafsson Quartet (SE)
klo 22.30 Teatro-sali: Verneri Pohjola Group: Pekka

klo 24.00 Teatro: Jam Session (vapaa pääsy)

SU 11.3.2018

Tiirikkala, Linnankatu 3
klo 12.00 Jazzbrunssi: Milo & Moses + Final Jam Session

Ennakkoliput Logomoon myy Lippu.fi ja ÅST:lle Ticketmaster. Sunnuntain jazzbrunssiliput Tiirikkalasta.

Turku Jazz Festival haluaa kiinnittää huomiota ensi vuonna myös ympäristöasioihin ja etenkin kotimaan saariston huolestuttavaan tilanteeseen. Lippu.fi tarjoaa Logomon konserttilipuille Saaristomeri-lisän, jolloin asiakkaat voivat halutessaan lahjoittaa 5 euroa lyhentämättömänä Saaristomeren Suojelurahastolle.

Kerätyt varat käytetään Saaristomeren vesien tilan parantamiseen tähtääviin, tarkoin kohdennettuihin hankkeisiin Centrum Balticum -säätiön Saaristomeren Suojelurahaston kautta.