Mari Palo ja Aki Rissanen. Kuva: Chris Tomas Konieczny

Klassisen laulun, jazzin ja runouden liitto

2.3.2018 Uutiset

Viime elokuun traagisen puukotustapauksen vuoksi perutun konsertin artistit saadaan vihdoin Turku Jazz Festivalin lavalle! Yksi odotetuista kokoonpanoista on palkitun pianisti Aki Rissasen ja sopraano Mari Palon Sininen Syksy. Logomossa saadaan kuulla säveltäjä Leevi Madetojan ja runoilija L. Onervan kuusiosaisen, mystisen Syksy-laulusarjan taipuvan uusiksi sovituksiksi klassiselle laululle ja jazztriolle. Julkaisemme uudelleen Akin ja Marin haastattelun viime kesältä.

 

Ystävyydestä yhteistyöhön

Aki Rissanen ja Mari Palo ovat tunteneet toisensa opiskeluajoista lähtien. Miettiessään laulajaa uuteen projektiinsa Akilla oli selvä valinta luontevasti mielessään, sillä klassinen äänenmuodostus avaa jazzyhtyeen ilmaisuun uusia ulottuvuuksia. Myös Marin puoliso rumpali Joonas Riippa on kokoonpanossa mukana.

– Olin haaveillut jo pidemmän aikaa jostain tämän suuntaisesta toteutuksesta ja eri genrejen yhdistämisestä. Aki ja mieheni Joonas ovat soittaneet jo vuosia yhdessä monissa eri kokoonpanoissa, olemme perheystäviä ja vierailemme toistemme luona. Tosin tällä hetkellä kaikki elävät aika kiireistä keikka- ja perhearkea, joten vapaat hetket ovat olleet vähän kortilla. Nyt aika oli kuitenkin kypsä tämän toteuttamiseen, Mari Palo kertoo.

Musiikin mystiikka

Aki kertoo eräässä toisessa projektissa esittäneensä yhtä osaa Syksy-sarjasta ja vaikuttuneensa tällöin kappaleesta niin, että halusi toteuttaa koko teoksen. Kuluvana vuonna Leevi Madetojan syntymästä tulee kuluneeksi 130 vuotta, joten hetki oli otollinen senkin suhteen.

– Madetojan musiikissa yhdistyvät suomalaiskansalliset sävyt ja hienostuneet ranskalaisperäiset harmoniset vaikutteet – musiikki iski minuun syvälle! Koen jonkinlaista samankaltaisuutta Madetojan ja oman artistiuteni välillä. Sitä on vaikea selittää sanoilla. Projektiamme ei ole vielä äänitetty levylle asti. Sovitukset seuraavat alkuperäistä melodiaa ja harmoniaa, mutta olen lähestynyt niitä usein rytmin kannalta tuoden jazzmusiikin perintöä mukaan. Sovituksissa on aina mukana improvisointia ja sooloja, ja tulkinnat vaihtelevat konsertista toiseen, miettii Aki.

Klassinen ja jazz sopusoinnussa

Myös Mari painottaa musiikillisten muutosten tulevan näkyviin ennemminkin rakenteissa.

– Minun mielestäni Madetojan musiikki on hyvin suomalaista, kansanlaulunomaista ja ehkä enemmän sisäistynyttä välttäen monesti kansallisromanttisuuteen kuuluvaa paisuttelua. Rytmin käsittelyni on tässä projektissa erilaista, kuin jos laulaisin näitä samoja lauluja pelkästään klassisen pianistin kanssa ja siinä muodossa, johon ne on alun perin sävelletty. Sovitukset itsessään vievät luontevasti äänenmuodotusta vähän eri suuntaan, mutta kyllä perimmäisenä ideana oli, että käytän tulkinnoissani perinteistä klassista laulutyyliä – en siis yritä olla jazzlaulaja. Kuulijan ei tarvitse pelätä, että nyt se oopperalaulaja laulaa scat-soolon! Ei laula, soolot hoitaa trio, nauraa Mari.

Akilla oli klassisen laulajan ilmaisuvoima mielessään jo valmiiksi sovituksia tehdessään.

– Halusin tähän projektiini ehdottomasti klassisen perinteen sopraanon ja Mari sopi tuohon toiveeseeni täydellisesti. Nimenomaan klassinen äänenmuodostus tuo tuoreen elementin jazzyhtyeeseen ja sen tuoma äänenvärien dynamiikka luo uusia mahdollisuuksia ilmaisuumme, selvittää Aki.

Sovitustyö ja runous

Molemmat taiteilijat lukevat runoutta kausittaisesti ja eritoten kun se liittyy uuteen työsarkaan. Aki ei varsinaisesti harrasta runoutta, mutta lukee runoja yleensä periodiluonteisesti ja on silloin tällöin säveltänyt runoilijoiden, kuten Katri Valan, Anna Akhmatovan ja Goethen tuotantoa. Kuluneen kevään aikana sovitustyötä tehdessään hänen periaatteenaan oli halu säilyttää sävellysten alkuperäinen henki, mutta sisällyttäen samalla omaa näkemystä kokonaisuuteen mukaan.

– Madetojan rikas ja tunnelmallinen sävelkieli vaikutti sovituksiini eniten. Sanoitukset ohjasivat oikean tunnelman löytämiseen ja vahva kerronta korosti sovituksen dynamiikkaa. Vaikka koen olevani pohjimmiltani jazzmuusikko, tunnen, että olen näiden genrejen puolessa välissä – opiskelinhan pitkään klassista pianoa. Tämä auttoi löytämään näkemyksen sovituksiini, hymyilee Aki.

Aki Rissanen – Mari Palo: Sininen Syksy 
pe 9.3.2018 klo 21 Galleria-sali, Logomo

Mari Palo – laulu
Aki Rissanen – piano
Teemu Viinikainen – kitara
Joonas Riippa – rummut

Osta liput TÄÄLTÄ!