Ilkka Arola. Kuva: René Garmider

Trumpetisti Ilkka Arola on Turku Jazzin vuoden artisti 2019!

7.12.2018 Uutiset

Turku Jazzin vuoden artisti on maailmanmusiikin sävyjen taituri Ilkka Arola. Turkulainen muusikko ja säveltäjä on kartuttanut sävelkieltään opintomatkoilla ympäri maailman. Turku Jazz Festivalille hän tuo toista albumiaan viimeistelevän musiikillisen keitoksensa, Ilkka Arola Sound Taginen. Vuoden artisti nousee Logomon lavalle myös Turku Jazz All Stars -kokoonpanon riveissä.

Ilkka Arola (s.1988) on turkulainen trumpetisti, monipuolinen muusikko ja säveltäjä, joka yhdistää musiikissaan jazzia maailman soundeihin ja rytmeihin. Matkustaminen ja musiikin tutkiminen erityisesti Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa ovat vaikuttaneet vahvasti Arolan ilmaisuun ja sävelkieleen. Arola soittaa erikoista neliventtiilistä Quartertone-trumpettia, joka mahdollistaa arabimusiikille ominaisten mikrointervallisävyjen käytön.

Elokuvamusiikin visuaalinen kerronta, monitasoiset ja vahvat rytmit, sekä tarttuvan toistuvat melodiat ovat Arolan musiikin ydin. Arolan yhtye Ilkka Arola Sound Tagine koostuu kuudesta suomalaisen rytmimusiikin huipputekijästä. Eri taustoista tulevien muusikoiden tuominen yhteen luo mielenkiintoisen keitoksen jazzia, maailmanmusiikkia ja folk-ilmaisua. Bändi on tunnettu intensiivisistä keikoistaan täynnä mielenkiintoisia äänimaisemia, vastustamattomia rytmikudoksia sekä koukuttavaa tarinankerrontaa.

Ilkka Arola on tehnyt pitkän opintokierroksen muualla ennen paluuta juurilleen takaisin Turkuun. Lukion jälkeen miehen tie vei Helsinkiin jazzmusiikin opintoihin. Metropoliassa Arola innostui arabimusiikista ja päätti sukeltaa syvemmälle maqamien maailmaan maisteriopinnoissa. Glomas-maisteriohjelma vei Arolan Sibelius-Akatemian kautta Tanskan Aarhusiin, jossa hän opiskeli kaksi kevättä the Royal Academy of Music -oppilaitoksessa. Opinnot sisälsivät opintomatkoja Intiaan ja Maliin, ja Arola vietti myös kolme kuukautta Palestiinassa. Eläminen Lähi-Idän pahamaineisen kriisin keskellä oli voimakas kokemus ja vaikutti suuresti myös Arolan kehutun debyyttialbumin From the Depths of the Earth (2017) sävellyksiin.

Turkuun perheensä kanssa asettunut vuoden artisti kokee tärkeänä olla mukana kehittämässä Turkua kohti entistä monimuotoisempaa kulttuurikaupunkia. Arola konsertoi säännöllisesti Turku Jazz Orchestran riveissä sekä opettaa trumpetinsoiton saloja eteenpäin Turun Seudun Musiikkiopistolla. Freelancer-muusikon työ kuljettaa silti Arolaa jatkuvasti keikkareissuille ympäri Suomea ja Eurooppaa yhä enenevässä määrin. Oman Sound Tagine -yhtyeensä lisäksi miehen soittoa voi kuulla muun muassa Balkan-vaikutteista musiikkia soittavassa Jaakko Laitinen ja Väärä Raha -kokoonpanossa. Profiloituminen Lähi-Idän musiikin ja jazzin osaajana on tuonut Arolalle mielenkiintoisia yhteistyökuvioita myös elokuvamusiikin puolelta sekä erilaisten yhtyeiden vierailevana solistina.

Ilkka Arola Sound Tagine julkaisee uuden albumin vuonna 2019 ja Turku Jazz Festivalin konsertissa lauantaina 9.3. tullaan kuulemaan pääasiassa tätä ohjelmistoa. Edellistä levyä riehakkaampi ote ja entistä laajempi soundikirjo yhteen hioutuneen yhtyeen käsissä enteilee mieleenpainuvaa ja energistä konserttielämystä maaliskuun juhlaviikonlopulle!

 

Pe 8.3.2019 klo 18 Turku Jazz All Stars: 50 Years of International Jazz Stars, Galleria, Logomo.
La 9.3.2019 klo 18 Turku Jazzin vuoden artisti 2019: Ilkka Arola Sound Tagine, Galleria, Logomo.

OSTA LIPUT: Lippu.fi