Nicola Conte Spiritual Galaxy – musiikin modernismia ja arkeologiaa

1.3.2019 Uutiset

Ensi perjantain festivaali-ilta Logomossa huipentuu italialaiskitaristi Nicola Conten johtaman kansainvälisen Spiritual Galaxyn tahdissa! Yhtyeen suomalaisrivistö on huippuluokkaa: rummuissa ja lyömäsoittimissa Teppo Mäkynen ja Abdissa Assefa, ja saksofonia soittaa Timo Lassy.

Turku Jazz Festivalia onnisti artistivalinnoissa nyt juhlavuonna – tietämättään. Sekä lauantaina esiintyvän norjalaistenoristi Trygve Seimin Helsinki Songs -kvartetin nimikkoalbumi että italialaiskitaristi Nicola Conten monikansallisen Spiritual Galaxy -yhtyeen Let Your Light Shine On -albumi valittiin vuodenvaihteen kansainvälisissä kriitikkoäänestyksissä vuoden 2018 parhaiden jazzteosten joukkoon. Kummassakin projektissa on ollut ja on myös Turun festivaalilla suomalaisiakin muusikoita. Norjalainen tenoristi tunnetaan Suomessa aikaisempien vierailujensa johdosta jo suhteellisen hyvin, mutta Nicola Conte, 54, on vielä paljolti katsomaton kortti.

Italialaisen tuottajan, kitaristin, DJ:n ja säveltäjän tavoittaa ennen Turkuun tuloa hänen synnyin- ja kotikaupungistaan, Adrianmeren länsirannalla sijaitsevasta Barista, eteläisen Italian saappaan koron kohdalta.

– Se on mukava yllätys, että kahdeksas albumini saa niin hienon vastaanoton Atlantin molemmin puolin, toteaa Nicola Conte yllättyneenä.

Let Your Light Shine On -albumin myötä Nicola Conte debytoi myös kuuluisalla MPS/SABA-äänilevymerkillä. Sekä MPS että toinen saksalainen talli ECM, jota Trygve Seim edustaa, juhlivat nyt Turku Jazzin tavoin 50-vuotista taivaltaan.

MPS:n motto on vuosikymmenten ajan kuulunut ”Meillä jazz kohtaa maailman”. Tämä pätee ja on koko 2000-luvun pätenyt myös Nicola Conten tekemisissä ja musiikeissa. Hänellä on visio saumattomasta kosmisesta jazzista, jonka keskiöstä löytyvät afro-jazz, afro-soul ja bossa nova. Näitä elementtejä hän toteuttaa tai vaihtoehtoisesti maustaa acid jazzin hengessä. Italialainen elokuvamusiikki saa myös oman osansa hänen musiikissaan.

– Olen kiinnostunut afrokeskisestä lähestymistavasta, jota John Coltrane edusti 1960-luvun musiikkeineen, Conte sanoo.

Hänen Spiritual Galaxy -seitsikkonsa on myös lavamuodostelmana kansainvälinen huippukokoonpano: italialaispasunisti Gianluca Petrella ja suomalaissaksofonisti Timo Lassy ovat molemmat menestyneet arvostetun Down Beat -julkaisun uusien/nousevien instrumentalistien luokissa. Rytmiryhmään taas kuuluvat rumpali Teppo Mäkynen ja lyömäsoittaja Abdissa Assefa. Yhtyeen laulusolistina on lontootar Bridgette Amofah.

– Tutustuin Timo Lassyyn ja Teppo Mäkyseen jo 2000-luvun alussa Nuspirit Helsinki -projektin ja hieman myöhemmin konserttien myötä. Heidän lisäkseen muun muassa trumpetisti Jukka Eskola ja Ricky Tick -levy-yhtiön Antti Eerikäinen ovat kuuluneet läheisiin yhteistyökumppaneihini.

Nicola Conte yhdistelee musiikeissaan eri mantereiden saundeja henkilökohtaiseksi musiikkityylikseen, jossa kuuluu myös hänen oman maansa ja kotikaupunkinsa acidjazzillinen atmosfääri. Toisaalta myös vokaalimusiikki ja laululyriikat ovat hänestä tärkeitä. Laulunkirjoittajana hän haluaa ottaa kantaa maailman menoon. Vokalistin pallille hän on istuttanut Bridgette Amofahin ja Zara McFarlanen ohella muun muassa Gregory Porterin.

– Lauluntekijänä haluan lähestyä musiikkia eräänlaisen tribaalin eli heimoajattelun kautta. En halua kuitenkaan erottaa toisistaan erilaisia roolejani, vaan haluan olla lauluntekijä, kitaristi, jazzyhtyeen vetäjä, DJ ja tuottaja.

Italialainen onkin koonnut ja uudelleen miksannut kaksi hyvän vastaanoton saanutta levysarjaa. Toinen Deep, Afrocentric, Modal -jazzlevysarja on keskittynyt nimensä mukaisesti jazzmusiikin afrokeskeiseen spiritualiteettiin. Viagem-sarja taas kartoittaa bossa novaa ja 1960-luvun brasilialaista populaarimusiikkia.

– Olen musiikin arkeologi ja levyjen keräilijä. Uskon yleismaailmallisiin vahvoihin kulttuurisiin yhteyksiin ihmisten välillä. Kulttuuri ja taide kehittävät ja vievät ihmiskuntaa eteenpäin. Huomaan tämän aina kun tapaan ihmisiä eri puolilla maailmaa. Kansainvälisyys on tärkeää.

Vaikka Nicola Contella on alkujaan klassisen musiikin koulutus, hänen kitaristisuosikkinsa tulevat kaikki jazzin ja funk-musiikin alueilta: Wes Montgomery, Grant Green, Barney Kessel, Baden Powell, Pat Metheny ja David T. Walker.

 

Teksti: Jarmo Wallenius
Kuva: Maria Grazia Giove

Pe 8.3.2019 klo 22.30 Nicola Conte Spiritual Galaxy (IT/UK/FI), Teatro-sali, Logomo

Osta liput: Lippu.fi