Kuva: Teemu Mattsson

Haastattelussa levynjulkaisua juhliva basisti Kaisa Mäensivu

5.3.2021 Uutiset

Tämän vuoden Turku Jazz Festival saa etuoikeuden olla alustana erään uuden trion debyyttilive-esiintymiselle! Turkulaisyleisölle mm. Kaisa’s Machine -kokoonpanosta tuttu Kaisa Mäensivu julkaisee Turku Jazz Stream Festivalin alla uuden levyn turkulaisen Flame Jazz Recordsin kautta.

Kysyttäessä tämänhetkisestä tilanteesta vastaus on varmasti sama kuin monella muulla jazzartistilla juuri nyt: hiljaista on. Kaisa Mäensivun tilanteen erottaa muista artisteista etäisyys ”uuden maailman” kodista ja rikkaasta jazzkaupungin miljööstä, New York Citystä, jossa lähtökohdat ovat erilaiset toteuttaa luovaa jazztyötä. Aivan synkkää ilmaa ei kuitenkaan sääennuste lupaa.

– Me [puolisoni Joe Perin kanssa] tulimme viime kesänä Suomeen, ja se oli kyllä tosi hyvä päätös. Vaikka tilanne onkin aika huononnäköinen taas, on paljon enemmän voinut tehdä juttuja täällä ja vähän päässyt soittamaankin.

New Yorkin osavaltiossa on helmikuussa alettu avaamaan joitain yleisölle suunnattuja palveluita, kuten elokuvateattereita, noin 25 prosentin kapasiteetilla. Tämä saattaa tulevaisuudessa tarkoittaa pienemmille jazzklubille lipputuloja ja edes jonkinlaista tekohengitystä vaikeiden aikojen läpi. Siitä huolimatta isommat klubit, kuten ikoninen Birdland, ovat uhan alla sulkeutua pysyvästi.

New Yorkista Turkuun

Aikaisemmista kokemuksista puhuttaessa Turkuun ja Turku Jazz Festivaleihin liittyen Mäensivu nostaa esille interaktion turkulaisten jazzdiggareitten kanssa, yleisön kannustavan ilmapiirin ja legendaarisen Dynamon. Tällä erää interaktiot turkulaisten kanssa jäävät hyvin pitkälti virtuaaliselle tasolle, mutta eräs yhteistyökuvio on tuottanut hedelmää: uusi Kaisa Mäensivu -levy julkaistaan turkulaisen Flame Jazz Recordsin kautta.

– Se oli vähän semmoinen ex tempore -projekti. Halusin äänittää uusia Kaisa’s Machine ja Trio-kokoonpanon biisejä studiossa ja ei ollut vielä ihan selvä näkemys levyn kokonaisuudesta siinä vaiheessa – studiossa muotoutui moni juttu. 

Levynteon aikana Mäensivu kyseli vinkkejä omakustanteiseen levynjulkaisuun, mutta levy päätyikin eri vaiheiden kautta Flame Jazz Recordsin työpöydälle. Uuden levyn sisältö on Mäensivun omien sanojen mukaan monipuolinen, ”sisältäen aika kepeitä ja piristäviä kappaleita, joiden rinnalla on modernia jazz-sävellystä ja soittoa”. Aikaisemmin vokaaliyhtye Signen riveissä laulanut Mäensivu on nyt myös tuonut lauluääntänsä jazz-trion kontekstiin.

– On myös kivaa, että voi tehdä jonkun kanssa työtä, varsinkin tällaisena aikana. Albumi kuvastaa osuvasti sitä iloa, joka syntyi ystävien ja muusikoiden jälleennäkemisestä pienen tauon jälkeen.

Perjantaina 5. maaliskuuta julkaistavalla Hand Picked -levyllä kuullaankin Kaisa Mäensivun lisäksi hänen puolisoaan newyorkilaisrumpali Joe Periä ja vibrafonistivirtuoosia Severi Pyysaloa – kokoonpanoa, joka koostaa uuden Kaisa Mäensivu Trion – sekä Kaisa’s Machinestä tuttuja muusikoita Max Zenger (saksofoni), Mikael Myrskog (koskettimet) ja Jonatan Sarikoski (rummut).

Toiveikkaana eteenpäin

Vaikka Mäensivu aikoo vielä asua Suomessa toistaiseksi nykytilanteen yli, tulevaisuus on epävarmaa. ”Tehdään niin paljon, kun saa tehdä”, kuuluu mantra. Uudelle Kaisa Mäensivu Triolle onkin jo joitain keikkoja buukattuna keväälle ja kesälle. Keikoilla tullaan kuulemaan niin levylle tehtyjä kappaleita kuin aivan uutta triorepertuaaria. Turku Jazz Talk -keskusteluhetki edeltää Kaisa Mäensivu Trion debyyttilive-esiintymistä festivaaleilla, ja ajankohtaisista asioista puhuttaessa hän uskoo muiden alan henkilöiden olevan samalla linjoilla asiasta:

– Toivotaan, että livekonserttien rajoituksia suhteutettaisiin muihin rajoituksiin ja saataisiin taas jazzkonsertteja järjestettyä, vaikka se olisi pienille yleisöille. 

Tervetuloa Kaisa Mäensivun Hand Picked -levyn julkaisukonserttiin lauantaina Keikalla.fi-palvelussa!

Teksti: Jaakko Hirvioja
Kuva: Teemu Mattsson

La 6.3.2021 klo 19, Kaisa Mäensivu Trio, Keikalla.fi

Osta liput: lippu.fi/turkujazzstream