Kuva: Iiris Heikka

Turku Jazz Festivalin ensimmäiset artistikiinnitykset ovat Mikko Hassinen ja Linda Fredriksson!

14.11.2021 Uutiset

Maaliskuun Turku Jazz Festivalin ensimmäiset esiintyjät on julkaistu, ja isänpäivän kunniaksi myynnissä edulliset early bird -liput! Logomon Teatrossa vietetään jazzviikonloppua 4.–5.3.2022, jolloin lavalle nousevat Mikko Hassinen Elektro GT yhdessä Palefacen kanssa sekä Linda Fredriksson Juniper. Koko festivaaliohjelma sekä vuoden artisti julkistetaan 17. joulukuuta.

Turku Jazz Festivalilla Logomon Teatrossa esiintyy perjantaina 4.3.2022 äskettäin Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla huomioitu rumpali-säveltäjä-sovittaja Mikko Hassinen Elektro GT -yhtyeineen! Elektroniikalla vahvistettua fuusiojazzia esittävä kokoonpano nousee lavalle yhdessä sanataiteilija Palefacen kanssa.

Elektro GT:n musiikki on viileää, mutta riemukasta, konemusiikin kyllästämää fuusiojazzia ja progea. Hassinen kirjoittaa rytmisesti kiinnostavia sävellyksiä, joissa riittää pureskeltavaa. Tuoreella Ruma-albumilla jazzin ja rytmimusiikin kärkinimistä koostuva uudistunut kokoonpano tuo musiikkiin roimasti tuoretta karakteeria yhdessä Palefacen sanallisen osaamisen kanssa.

”Halusimme tehdä monikerroksista musiikkia, joka rohkaisee ja haastaa kuulijan etsimään kauneutta ristiriitaisesta maailmasta. Tätä ajatusta seuratakseni pyrin säveltämään kappaleita, jotka patinituvat karheudella, pölyllä ja epävireisyydellä. Palefacen sanataide on säveltäessäni ollut minulle tärkeä innoituksen lähde”, kertoo Mikko Hassinen.

Lauantaina 5.3.2022 festivaalia tähdittää kansainväliseen maineeseen singahtanut saksofonisti Linda Fredriksson uuden Juniper-sooloalbuminsa ohjelmistolla. Viiden tähden levyarvioita kauhonut Fredriksson johdattelee yleisön omaan ainutlaatuiseen maailmaansa yhdessä Tuomo Prättälän, Olavi Louhivuoren ja Mikael Saastamoisen kanssa.

Linda Fredriksson on noussut viime vuosina yhdeksi Suomen valovoimaisimmista saksofonisteista ja jazzmuusikoista. Hän on tullut tunnetuksi useiden eturivin yhtyeiden kuten Mopo, Ricky-Tick Big Band ja Superposition rämäpäisenä improvisoijana ja muuntautumiskykyisenä muusikkona. Nyt Fredriksson astuu esiin säveltäjänä ja yhtyejohtajana sooloprojektissaan ja tuo kuultavaksi ”hiljaisen ja ujon puolensa” säveltämää musiikkia: rehellistä, yksityistä ja sielultaan singer-songwriter-musiikkia jazzyhtyeen soittamana.

Kappaleet ovat kypsyneet hitaasti ja viipyillen kitaran ja pianon kanssa laulaen omassa tilassa. “Se on oma maisemani ja rauhan paikkani kaiken kaaoksen keskellä. Kupla, jonka sisällä on ollut hyvä olla ”, Fredriksson kuvailee.

Altto- ja baritonisaksofonien virtuoosina tunnettu Fredriksson soittaa syksyllä 2021 julkaistulla Juniper-levyllä myös bassoklarinettia ja vastaa esimerkiksi työhuoneensa vanhan patterin ja lähimetsän narisevan puun kenttä-äänityksistä. Albumilla ovat tärkeässä osassa myös kaksi lapsuudesta asti mukana kulkenutta instrumenttia: alakerran Onnilta saatu reikäinen, auton alle jäänyt akustinen kitara sekä naapurin Lauralta peräisin oleva Rhythmic 8 -syntetisaattori.

Rajoitettu erä kahden päivän lippuja nyt early bird -hintaan vain 69 € (norm. 80 €). Yhden päivän liput tulevat myyntiin myöhemmin. Turku Jazz Festivalia vietetään Turun keskustan konserttipaikoissa ja ravintoloissa 3.–6.3.2022. Festivaalin koko ohjelma, tarkemmat esiintymisaikataulut sekä Turku Jazzin vuoden artisti julkaistaan 17.12. Bar Ö:ssä.

Early bird liput: Lippu.fi/turkujazzfestival