Kuva: Johanna Hjort

Basistimestari Ville Herrala on Turku Jazz Festivalin vuoden artisti 2022!

17.12.2021 Uutiset

Turkulaislähtöinen Ville Herrala on valittu Turku Jazz Festivalin vuoden artistiksi 2022. Herrala on monipuolinen tyylitaituri, joka työskentelee useiden kotimaan huippuyhtyeiden ja artistien luottobasistina. Maaliskuun festivaalilla vuoden artisti ja Turku Jazz Orchestra yhdistävät voimansa, ja Logomossa kuullaan maailman kantaesityksenä konsertto kontrabassolle ja big bandille!

– Vuoden taiteilijan titteli juuri Turku Jazzeilla lämmittää sydäntä, sillä tällainen tunnustus on minulle ensimmäinen laatuaan. Vaikka olen soittanut ja oleskellut useasti Turussa vuosien varrella, tämä tuntuu paluulta vanhaan kotikaupunkiini yli 20 vuoden muualla huseeraamisen jälkeen, Ville Herrala iloitsee.

– Suhteeni Turkuun on muuttunut alati positiivisemmaksi vuosien saatossa. Turusta on kehkeytynyt viime vuosina todella mahtava musiikkikaupunki, eikä hyvä kehitys liity pelkästään musiikkiin: Turussa on tarjolla laaja-alaisesti kulttuuria ja vaikkapa mainioita ravintoloita on jo aikamoinen liuta. Lähtiessäni Helsinkiin vuonna 2000 Turun jazzelämä oli melko hiljaista. Tänä päivänä Turku on eittämättä yksi Suomen johtavista jazzkaupungeista. Upea saavutus Jazz City Turun porukalta! On aina mahtavaa palata vanhaan kotikaupunkiin, Turussa on hyvä fiilis, vuoden artisti hehkuttaa.

Herralan musiikkiopinnot alkoivat 1986 klassisella pianolla Irma Talvion johdolla. Jatkossa mukaan kuvaan astuivat klassinen kitara, bassokitara ja klassinen kontrabasso.

– Kontrabasso tuli bassokitaran luonnollisena ”jatkeena”. Jostain syystä basso tuntuu sopivan minulle soittimena – nautin soittimen roolista yhtyeiden tukirankana ja mahdollisuudesta olla solistinen rajatummassa määrin kuin vaikkapa saksofonisti tai pianisti. Kontrabassossa itselleni tärkeintä on soundi, ja sen kanssa saakin sitten painiskella!

Kontrabasso vei muusikon tien myös jazzin pariin. Herrala valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010 Sibelius-Akatemian jazzmusiikin koulutusohjelmasta pääinstrumenttinaan kontrabasso.

– Jazz, ja improvisoitu musiikki yleensä, kuvastavat minulle elämän liikettä eteenpäin. Soittaminen on parhaimmillaan eräänlaista meditaatiota, jatkuvassa nyt-hetkessä elämistä. On upeaa kommunikoida musiikin välityksellä ihmisten kanssa, oli konteksti sitten leimallisesti jazzmusiikillinen tai genrerajat ylittävä improvisaatio. 

Ville Herrala julkaisi keväällä 2020 soolobassolevyn, joka kantaa nimeä Pu:. Albumilla bassotaituri loihtii kiehtovia äänimaailmoja ja tutkii uusia tapoja hyödyntää kontrabassoa sooloinstrumenttina. Turku Jazz Festivalilla tutkimusmatka jatkuu big bandin solistina. Perjantaina 4.3. Logomon Teatro-salissa saadaan kuulla kapellimestari-säveltäjä-saksofonisti Ville Vannemaan ja Ville Herralan yhteinen teos kontrabassolle ja big bandille.

– Kyseessä on todellinen kollaboraatio, jossa ideoitani työstetään soivaan muotoon. Toinen Ville ei siis ole sovittajan vaan hyvin pitkälti säveltäjän roolissa. Pyrkimys on luoda hyvää musiikkia, ei väkinäistä bassofeaturea, Herrala kertoo.

Maaliskuun festareilla Villeä kuullaan myös Junnu Aaltosen kanssa uuden levyn julkaisevan PLOP-yhtyeen riveissä, ja muihin kevään suunnitelmiin kuuluu Timo Lassy Trion ulkomaankiertue.

Tule moikkaamaan Ville Herralaa maaliskuussa seuraaviin tapahtumiin:

Ke 2.3.2022 klo 17, Jazz Office Turku, Forum Kortteli
Varaslähtö: Ville Herralan levynkuuntelusessio
Vapaa pääsy

To 3.3.2022 klo 19, Bar Ö
Turku Jazz in Flames: PLOP + JUNNU
Liput: Tiketti

Pe 4.3.2022 klo 19.30, Teatro-sali, Logomo
Turku Jazzin Orchestra & Ville Herrala: Konsertto kontrabassolle
Liput: Lippu.fi