Jazzlegendat palaavat Turkuun!

19.2.2022 Blogi

Turku Jazz Festival on houkutellut kansainvälisen jazzkentän kovimpia nimiä kaupunkiin jo yli 50 vuoden ajan. Turussa on kuultu vuosien saatossa upeita pianisteja kuten McCoy Tyner, Cecil Taylor, Tommy Flanagan, Abdullah Ibrahim, Mulgrew Miller, Randy Weston, Richie Beirach, John Taylor ja vuoden 1997 festivaaleilla Kenny Barron. Viimeksi mainittu jazzpianon jättiläinen tekee paluun Turkuun 25 vuoden tauon jälkeen; Kenny Barronin soolokonsertti Logomossa tulee olemaan yksi Turku Jazz Festivalin odotetuimmista hetkistä! Sadoilla albumeilla esiintynyt Barron on jazzhistorian keskeisimpiä pianisteja, joten Logomossa koetaan maaliskuussa musiikinlajin autenttista alkuvoimaa. Pianistin soittotyyli ponnistaa bebop-perinteestä, jota hän on omalta osaltaan päivittänyt aina tähän päivään asti. Blues ja afroamerikkalainen musiikkiperinne välittyy näin vahvasti vain harvojen sormista!

Kansainvälisiä tähtiä kuullaan festareilla pitkin viikonloppua. Multi-instrumentalisti ja Grammy-voittaja Nicholas Payton on uskomaton lahjakkuus, joka varmasti lämmittää perjantai-illan tunnelman kattoon. Lauantain esiintyjistä ruotsalais-tanskalainen Y-Otis taas tarjoilee kuuminta jazzilmaisua Euroopan mantereelta. Myös kotimaiset huiput kuuluvat luonnollisesti festivaalin ohjelmaan; tuorein Yrjö-palkittu Mikko Hassinen, Linda Fredriksson, Riikka Keränen, Susanna Alexandra sekä PLOP & Junnu ovat tuoreiden julkaisujen myötä hyvinkin ajankohtaisia artisteja. Turkulaisväriä saadaan ohjelmaan poikkeuksellisen kantaesityksen myötä, kun Turku Jazzin vuoden artisti Ville Herrala ja Turku Jazz Orchestra esittävät konserton kontrabassolle ja big bandille. Lisää paikallista soundia tarjoillaan sunnuntain jazzbrunssilla Tiirikkalassa, kun MÖLy Trion kanssa lavan jakaa pikkurillinsä Turkuun jo antanut Mikko Gunu Karjalainen ja elektronisen musiikin mestari Josu Mämmi.

Maaliskuun alussa ollaan todella järjestämässä ihan oikea jazzfestivaali, mikä kieltämättä tuntuu parin vuoden tauon jälkeen hämmentävältä ja jännittävältä! Musiikki vie meidät taas turvalliseen paikkaan, jossa käsidesien lisäksi on tarjolla runsaasti jazzillista sielunhoitoa.

Jussi Fredriksson
Taiteellinen johtaja