Turku Jazz Festival käynnistyy!

2.3.2022 Uutiset

53-vuotias Turku Jazz Festival tuo valoa ja jazzillista sielunhoitoa kevääseen upean artistikattauksen kera! Odotetuimpia esityksiä ovat jazzlegenda Kenny Barronin soolopianokonsertti, kovassa nosteessa oleva Linda Fredriksson Juniper sekä Turku Jazzin vuoden artistiksi valitun Ville Herralan ja Turku Jazz Orchestran ensi-iltansa saava konsertto kontrabassolle ja big bandille.

Turku Jazz Festivalia vietetään maaliskuun ensimmäisellä viikolla loistavissa puitteissa Logomossa, Bar Ö:ssä ja Tiirikkalassa sekä ilmaiskonserteissa Rica Barissa ja Turun pääkirjaston Saagassa. Suomen toiseksi vanhimman jazztapahtuman ohjelmisto on rakennettu kiinnostavista kansainvälisistä rytmeistä, ajankohtaisista kotimaisista soundeista sekä laadukkaasta paikallisesta jazzmusiikista. Festivaalin varaslähtö otettiin keskiviikkona 2.3. Jazz City Turku ry:n toimistolla vuoden artistiksi valitun Ville Herralan levynkuuntelusessiolla.

Festivaalin elävän musiikin osuus käynnistyy torstaina 3.3. Linnankadun intiimissä Bar Ö:ssä. Levynjulkaisukonsertissa lavalle nousee omintakeisella huumorilla varustettu, free jazzin maailmassa liikkuva trio PLOP vieraanaan suomijazzin elävä legenda, Juhani “Junnu” Aaltonen. Torstain myöhäisillassa jammaillaan vielä Rica Barissa Turun konservatorion opiskelijoiden ja heitä luotsaavan kontrabasisti Kaisa Mäensivun seurassa.

Perjantain ja lauantain konserttilavat rakentuvat Logomon Teatro-baariin ja Teatro-saliin. Uudistuneeseen Teatro-galleriaan katetaan loungemainen ruokailualue, jossa voi ennakkotilauksella nauttia jazz-illallisen DJ Felix Manellin jazzlevyjen tahdissa. Perjantaina kuullaan jazzlaulaja Riikka Keräsen levynjulkaisukonsertti, maailman kantaesitys Turku Jazz Orchestran ja Ville Herralan konsertosta kontrabassolle ja tuoreimman Yrjö-palkitun, rumpali Mikko Hassisen johtaman Elektro GT -yhtyeen sähäkkä konsertti yhdessä sanataiteilija Palefacen kanssa.

Perjantai-ilta päättyy ennakkotiedoista poiketen norjalaisen Nils Petter Molvær Groupin seurassa. Yhtye korvaa Nicholas Payton Trion, joka on peruuttanut koko Euroopan-kiertueensa matkustusongelmien vuoksi. Monipuolinen trumpetisti ja säveltäjä Nils Petter Molvær on tullut tunnetuksi popin, rockin ja funkin saralla sekä erityisesti elektroakustisen jazzin mestarina. Hänen yhtyeensä soittaa musiikkia uudelta Stitches-albumilta, jonka sanomana on toivo kaaoksen keskellä.

Lauantai käynnistyy koko perheen ilmaiskonsertilla Turun kaupunginkirjaston Saagassa, jossa esiintyy tinkimätöntä rytmimusiikkia soittava uusi lastenmusiikkiyhtye Megasakki. Yhtye esittää kappaleita helmikuussa julkaistulta debyyttilevyltään Siili beatboksaa.

Lauantai-iltana Logomon Teatro-baarissa kuullaan Berliinin jazzkentällä vaikuttavan Y-Otis-yhtyeen elektro-akustista musiikkia sekä hurmaavan laulaja Susanna Aleksandran huippukvartetin konsertti. Festivaalin kenties odotetuimmat artistit nousevat lavalle lauantaina Teatro-salissa: Maailman parhaimpiin jazzpianisteihin lukeutuva jazzlegenda Kenny Barron esiintyy soolokonsertissa, ja illan huipentaa viiden tähden levyarvioita kauhonut saksofonisti Linda Fredriksson tuoreen Juniper-albuminsa ohjelmistolla.

Turku Jazz Festivalin taiteellinen johtaja Jussi Fredriksson odottaa erityisesti Kenny Barronin konserttia: ”Jazzpianon jättiläinen tekee paluun Turkuun 25 vuoden tauon jälkeen! Sadoilla albumeilla esiintynyt Barron on jazzhistorian keskeisimpiä pianisteja, joten Logomossa koetaan lauantaina musiikinlajin autenttista alkuvoimaa. Pianistin soittotyyli ponnistaa bebop-perinteestä, jota hän on omalta osaltaan päivittänyt aina tähän päivään asti. Blues ja afroamerikkalainen musiikkiperinne välittyy näin vahvasti vain harvojen sormista!”

Turku Jazz Festival päättyy sunnuntaina 6.3. herkutellen Tiirikkalan jo perinteeksi muodostuneella jazzbrunssilla, jossa jazzyleisöä hemmottelee turkulainen MÖLy Trio vierainaan elektroniikkataituri Josu Mämmi sekä pikkurillinsä Turkuun jo antanut sielukas trumpetisti Mikko ”Gunu” Karjalainen.

Musiikin parantavaa ja yhdistävää voimaa tarvitaan tässä maailmantilanteessa nyt enemmän kuin koskaan tällä vuosituhannella. Tervetuloa elävän musiikin elämysten pariin!

Turku Jazz Festival 2022 – OHJELMA

TORSTAI 3.3.

Bar Ö, Linnankatu 7  K-18
19.00 Turku Jazz in Flames: PLOP & JUNNU

Rica Bar, Kristiinankatu 5b  K-18
22.00 Turun konservatorion workshop & Kaisa Mäensivu + Jam Session (vapaa pääsy)

PERJANTAI 4.3.

Logomo, Junakatu 9
18.00 Teatro-baari: Riikka Keränen
19.30 Teatro-sali: Turku Jazz Orchestra & Ville Herrala: Konsertto kontrabassolle
20.30 Teatro-galleria: Jazz dinner + DJ Felix Manell (tilaukset ennakkoon Logomo Kitchenistä)
21.30 Teatro-baari: Elektro GT featuring Paleface
23.00 Teatro-sali: Nils Petter Molvær Group (NO)
24.00 Teatro-baari: Jam Session (vapaa pääsy)

LAUANTAI 5.3.

Pääkirjaston lasten alue Saaga, Linnankatu 2
13.00 Koko perheen konsertti: Megasakki (vapaa pääsy)

Logomo, Junakatu 9
18.00 Teatro-baari: Y-Otis (SE/DE)
19.30 Teatro-sali: Kenny Barron Solo (US)
20.30 Teatro-galleria: Jazz dinner + DJ Felix Manell (tilaukset ennakkoon Logomo Kitchenistä)
21.30 Teatro-baari: Susanna Aleksandra Quartet (EE/FI)
23.00 Teatro-sali: Linda Fredriksson Juniper
24.00 Teatro-baari: Jam Session (vapaa pääsy)

SUNNUNTAI 6.3.

Tiirikkala, Linnankatu 3
12.00 Jazzbrunssi: MÖLy Trio feat. Gunu & Josu

Ennakkoliput Logomoon myy Lippu.fi ja Bar Ö:hön Tiketti. Sunnuntain jazzbrunssiliput Tiirikkalasta: info@tiirikkala.fi.