Haastattelussa perjantain festari-illassa esiintyvä pianisti-laulaja Maja Mannila!

24.2.2023 Blogi

Lukion jälkeen keikkailemaan lähteneelle ja Pop & Jazz Konservatoriosta vauhtia hakeneelle Maja Mannilalle musiikki on lapsesta asti ollut ainoa ja oikea tie. Nyt parikymppinen Mannila keskittyy täyspäiväisesti musiikkiin ja on kiinnostunut esiintymään kansainvälisillä lavoilla jatkossakin.

– Olen tehnyt täysillä musaa koko elämän.

Näin kertoo alun perin Espoosta lähtöisin oleva Maja Mannila, jolle muusikon ammatti on tullut tutuksi 25 ikävuoden aikana. Mannila säveltää ja sanoittaa sekä laulaa ja soittaa kosketinsoittimia useassa eri kokoonpanossa, ja uusia projekteja on käynnissä jatkuvasti. Yhteistyötä on jo tehty esimerkiksi pianisti Iiro Rantalan ja brittiläisen soul-laulaja Frank McCombin kanssa. Tällä hetkellä Mannila satsaa omaan soolouraansa, joka on ottanut mukavasti tuulta alleen.

Mannilan musiikki ei ole perinteistä jazzia, vaan sen voisi katsoa liikkuvan notkeasti jazzin eri alalajien sisällä ja hyödyntävän taidokkaasti musiikin rajattomuutta. Erityisesti tekemisen vapaus ja moninaisuus on artistille tärkeää.

Viime vuonna ilmestynyt Maja Mannila Trion levy Up And Down on omiaan kertomaan nuoren sukupolven jazzartistien valovoimaisuudesta.

Mannilan trio esiintyy Turku Jazz Festivalin perjantai-illassa 3. maaliskuuta. Turun konsertissa trion rumpalin pestin täyttää vakiokalustoon kuuluvan Severi Sorjosen sijaan multi-instrumentalisti Mikko Antila, kuten Mannila soittotoveriaan tituleeraa. Antila vaikuttaa myös esimerkiksi Peela-yhtyeessä, kuten myös Mannila sekä trion basisti Johannes Granroth.

Logomon lavalla kuullaan siis raikasta jazzia yhteen hitsautuneelta joukolta nuoria muusikkoja.

– Pidetään lavalla hauskaa ja pelleillään, koska se on paras tapa tehdä musiikkia ja olla yhdessä.

Tätäkin enemmän on luvassa. Mannilan trio on valittu edustamaan Suomea toukokuussa järjestettävään Nordic Jazz Comets -projektiin, jossa nuoret jazzyhtyeet kohtaavat ja esiintyvät vuosittain jazzin vaikutusvaltaisille pohjoismaisille toimijoille. Mannilan mukaan valinta on valanut trioon uskoa ja lisännyt varmuutta siitä, että nuoriin muusikkoihin luotetaan.

Vaikka Mannila trioineen on jo ehtinyt kokemaan haastavaa keikkaelämää, ei musiikin loiste himmene, vaan tekee artistin nöyräksi loputtomien mahdollisuuksien ja kokemuksien edessä. Mannila muistuttaakin, etteivät nuoruusvuodet ole vain ohikiitävää aikaa, jolloin elämän merkkipaalut saavutetaan.

– Nuoruus kestää halki elämän, jos on avoin mieli ja halu oppia ja inspiroitua. Ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä!

Teksti: Petra Wegelius
Kuva: Johannes Granroth

Maja Mannila Trio, pe 3.3.2023 klo 21, Teatro-baari, Logomo. Liput: lippu.fi/turkujazz