Kenny Garrett and Sounds From The Ancestors ja Verneri Pohjola Monkey Mind maaliskuun Turku Jazz Festivalin tähtinä!

13.10.2023 Uutiset

Maaliskuisen Turku Jazz Festivalin ensimmäiset esiintyjät on julkistettu! Logomon Teatro-salissa vietetään jazzviikonloppua 8.–9.3.2024. Perjantai-iltana lavalle nousee legendaarinen saksofonisti Kenny Garrett energisen Sounds From The Ancestors -yhtyeensä kanssa, ja lauantaina vuoron saa mestaritrumpetisti Verneri Pohjolan odotettu Monkey Mind. Koko festivaaliohjelma sekä vuoden artisti julkistetaan 15. joulukuuta.

Arvostettu amerikkalaissaksofonisti Kenny Garrett tuo energisen yhtyeensä Turku Jazz Festivalin lavalle perjantaina 8.3.2024. Kenny Garrett on monipuolinen muusikko, jonka merkittävä ura on vaikuttanut moniin jazzmuusikoihin usean vuosikymmenen ajan. Hänet tunnetaan yhteistyöstään mm. Miles Davisin, Art Blakeyn, Donald Byrdin, Freddie Hubbardin ja monien muiden jazzin kärkinimien kanssa.

Garrettin filosofinen asenne ohjaa hänen musiikkiaan, ja hän on omistautunut musiikin syvemmälle merkitykselle kuin pelkästään viihteelle. ”Uskon, että musiikki parantaa ihmisiä. Siksi soitan tätä musiikkia, koska tiedän sen parantavan minua”, sanoo Garrett hiljattaisessa haastattelussa. Garrettin musiikki on rehellistä, voimakasta ja inspiroivaa, ja hän pyrkii yhdistämään menneisyyden musiikillisen perinteen ja nykyhetken trendit luodakseen jotain uutta ja merkityksellistä.

Tuoreimmalla Sounds from the Ancestors -albumillaan (2021) Garrett osoittaa olevansa edelleen yksi modernin jazzin kirkkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista elävistä mestareista. Garrettin monipuoliset sävellykset yhdistävät musiikillisia vaikutteita yli genrerajojen. Albumi tutkii länsiafrikkalaisen musiikin juuria ja yhdistää jazzia, gospelia, Motownia, hiphopia ja muita genrejä. Se kuvastaa musiikin juuria ja perintöä ja erityisesti Garrettin kotikaupunki Detroitin rikasta musiikkihistoriaa.

Sounds From The Ancestors kutsuu myös livenä kuulijan mukaan matkalle eri musiikillisten vaikutteiden läpi osoittaen kunniaa esi-isille sekä jazzin sankareille. Garrettin soitto ja sävellykset hehkuvat vahvaa ilmaisua ja innovaatiota sekä musiikillista mestaruutta.

Kenny Garrett and Sounds From The Ancestors esiintyy myös Savoy JAZZFest -tapahtumassa lauantaina 9. maaliskuuta Helsingin Savoy-teatterissa.

Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola julkaisee odotetun Monkey Mind -albuminsa marraskuussa 2023. Levyn sävellyksiä kansainvälisen huippuyhtyeen tulkitsemina päästään kuulemaan Turku Jazz Festivalin lauantai-illassa 9.3.2024 Logomon Teatro-salissa.

Uuden levyn nimi viittaa mielen rauhattomuuteen ja levottomuuteen. ”Kun mieli on kuormittunut sekasorrolla ja liiallisella stressillä, kaikki tuntuu kaoottiselta. Mielen täyttää epäilys omasta riittävyydestä, hyvyydestä, kelpaavuudesta tai pystyvyydestä. Levyn kappaleiden kohdalla olen pyrkinyt erityisesti kohtaamaan oman apinamieleni ja tervehtimään sitä ystävällisesti”, kertoo Pohjola.

Uusi levy tuo mukanaan myös uudenlaisen keveyden. Pohjola on säveltänyt uusia kappaleita välittämättä siitä, ovatko ne tarpeeksi “jazz” tai tarpeeksi “uudenlaisia.” Hän on yksinkertaisesti halunnut taas vain nauttia musiikintekemisestä omana itsenään. Pohjola sai levylleen todellisen unelmaryhmän, jonka jokainen jäsen on Euroopan huippuluokkaa niin oman uransa tekijöinä kuin musiikillisesti: pianoa soittaa Kit Downes, kontrabassoa Jasper Høiby ja rumpuja Olavi Louhivuori.

Moninkertaisesti palkittu Verneri Pohjola on luonut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ainutlaatuisen soittotyylin, jonka tunnistaa ensi kuulemalta. Hänen soitossaan hehkuvat lämpö, rauhallisuus sekä vahva ja ilmeikäs improvisaatio. Helsingin Sanomat onkin todennut, että Pohjolasta on ”kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.”

Elokuussa 2023 Pohjola esitti kantaesityksen säveltäjä Kaija Saariahon hänelle säveltämän HUSH-trumpettikonserton solistina kahdessa loppuunmyydyssä konsertissa Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Susanna Mälkin kanssa.

Logomon festivaaliliput on nyt avattu myyntiin osoitteessa Lippu.fi. Lippujen oston yhteydessä voi tukea Pidä Saaristo Siistinä ry:n arvokasta työtä vesistöjemme puhtauden hyväksi. Logomon konserttien jälkeen järjestetään myös ”Jazzkot” Linnankadun Bar Fredrik & Yökerho Doriksessa, jossa kuullaan livekeikka sekä jamit.

Turku Jazz Festivalia vietetään Turun keskustan konserttipaikoissa ja ravintoloissa 1.–10.3.2024. Kaikki esiintyjät sekä Turku Jazzin vuoden artisti julkistetaan 15.12.