Muusikko Ville Vannemaa tummansinisessä pikkutakissa saksofoni kädessä, taustalla näkyy puustoa.
Kuva: Teemu Mattsson

Turku Jazz Festivalin ohjelma on valmis – vuoden artistina loistaa Ville Vannemaa!

15.12.2023 Uutiset

Vuodesta 1969 järjestetty Turku Jazz Festival tuo jälleen valoa kevättalveen upean artistikattauksen kera. Festivaali uudistuu ja laajenee kymmenen päivän mittaiseksi. Elävien jazzlegendojen sarjaa jatkaa saksofonimestari Kenny Garrett, ja Turku Jazzin vuoden artistiksi valittu musiikin monitaituri Ville Vannemaa saa tilaa useiden tapahtumien myötä.

Kymmenpäiväiseksi kasvava Turku Jazz Festival valtaa kaupungin konserttipaikat ja ravintolat 1.–10. maaliskuuta 2024. Tapahtuman ohjelmisto on rakennettu kiinnostavista kansainvälisistä rytmeistä, ajankohtaisista kotimaisista soundeista sekä laadukkaasta paikallisesta jazzmusiikista. Mukana on entistä enemmän jameja ja ikärajattomia konsertteja, uusia keikkapaikkoja, yhteistyöprojekteja sekä hyvää ruoka- ja viinitarjontaa.

Turku Jazz Festivalin taiteellinen johtaja Jussi Fredriksson odottaa maaliskuuta jo innolla:

– Historiallisen pitkäksi venähtävä Turku Jazz Festival 2024 tarjoilee laajan kattauksen jazzin eri olomuotoja monenlaisille kohdeyleisöille paketoituna. Festivaali levittäytyy useisiin uusiin lokaatioihin; esimerkiksi lapset jazzailevat Seikkiksessä ja aikuisten jatkoja vietetään Bar Fredrikin Jazzkot-klubeilla. Ohjelmiston runkona on ajankohtaisin kotimainen jazz, jonka lisäksi kaupunkiin ripotellaan kansainvälistä tähtipölyä maailman kärkiartistien vierailujen myötä. Turku Jazz Festival 2024 on paljon uutta ja sopivasti perinnettä. Kaikille.

Vuoden artisti on Ville Vannemaa

Turku Jazz Festival aloitti 40-vuotisjuhliensa kunniaksi vuonna 2009 perinteen, jossa vuosittain nimetään ansioitunut jazzmuusikko Turku Jazzin vuoden artistiksi. Valinnassa painotetaan aktiivisuutta erityisesti Varsinais-Suomen alueella. Nimeämisestä päättävä Jazz City Turku ry:n hallitus perustelee tämän vuoden artistivalintaa näin:

– Ville Vannemaa on ollut nostamassa Turku Jazz Orchestran taiteellista tasoa suurin harppauksin eteenpäin! Hän on musiikin kirjoittajana briljantti vanhan liiton käsityöläinen ja orkesterin edessä suvereeni johtaja. Turkulainen jazzyleisö on viime vuosien aikana päässyt nauttimaan Villen suunnittelemasta tuoreesta ja monipuolisesta ohjelmistosta, ja Turku Jazzin vuoden artistina haluamme nostaa mestarin vielä kunnolla valokeilaan sekä orkesterinjohtajana että saksofonistina! Vannemaan pesti Turku Jazz Orchestran taiteellisena johtajana päättyy vuoden 2024 lopussa, joten vuoden artistin titteli toimii myös kiitoksena upeasta työstä. 

Ville Vannemaa on luotsannut Turku Jazz Orchestraa vuodesta 2022. Vuoden artistin juhlakonsertissaan hän pääsee räätälöimään musiikkia nimenomaan orkesterin soittajille. Logomon Teatro-salissa kuullaan perjantaina 8.3. Vannemaan uusi neliosainen Turku Suite, joka on sävelletty varta vasten Turku Jazz Orchestralle ottaen huomioon orkesterin erilaiset soittajapersoonat. Ville nousee lavalle myös saksofonistina festarin jatkoklubilla sekä perjantain että lauantain myöhäisillassa Linnankadun Bar Fredrikissä.

Ville Vannemaa iloitsee saamastaan tunnustuksesta:

– Nimitys vuoden artistiksi lämmittää suuresti mieltäni. Vaikka en ole turkulaislähtöinen tai  Turussa asuva, koen päässeeni osaksi upeaa turkulaista jazzyhteisöä ja se tekee nimityksestä erityisen arvokkaan. Olen innoissani saadessani mahdollisuuden säveltää uutta big band -musiikkia nimenomaan Turku Jazz Orchestralle. Olen saanut kahden vuoden ajan tutustua orkesterin jäsenistöön niin ihmisinä kuin soittajapersoonina, joten koen kykeneväni ottamaan heistä nyt kovimmat mahdolliset tehot irti musiikkimielessä!

Saksofonisti, sovittaja, säveltäjä ja kapellimestari Ville Vannemaan ura on kulkenut niin UMO Helsinki Jazz Orchestran riveistä Popedan kiertueille kuin teatteriorkestereista Taideyliopiston sovitusopettajaksi. Hänellä on erityisen vankka ja monipuolinen kokemus big bandien kanssa työskentelystä. Vannemaa on säveltänyt useita tilausteoksia big bandeille, kuoroille ja viihdeorkestereille. Hänen oman nimikkoyhtyeensä esikoisalbumi Cassiopeia julkaistiin vuonna 2019.

Monipuolisesti ohjelmatarjontaa kymmenen päivän ajan

Turku Jazz Festivalin avajaisviikonloppuna 1.–2.3.2024 koetaan livemusiikkia, tanssia, teatteria ja ympäristötutkimusta yhdistelevä Silentopia-teos yhteistyössä Sivuun Ensemblen ja Turun kaupunginteatterin kanssa. Esitys pureutuu ympäristökriisiin liittyviin tunteisiin. Perjantain esityksen yhteydessä järjestetään myös aiheeseen liittyvä keskustelutilaisuus.

Luontoteema jatkuu sunnuntaina 3.3. lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistossa kuultavassa koko perheen esityksessä Mur ja metsän ilta, jossa Mikko Gunu Karjalaisen ja Timo Kämäräisen musiikki yhdistyy iltasatuperinteeseen ja animaatioon.

Maanantaina 4.3. iltaa vietetään turkulaisen musiikin parissa Rica Barin maanantaijameissa rumpali-pianisti-säveltäjä Peppe Jalavan johdolla. Tiistaina nautitaan kuppi kuumaa Forum Korttelin jazztoimistolla Ville Vannemaan suosikkilevyjä ja tarinoita kuunnellen.

Keskiviikon ensimmäinen konsertti kuullaan Sibelius-museossa, jossa esiintyy tämän hetken kiinnostavimpiin kotimaisiin yhtyeisiin lukeutuva Emma-palkintoehdokas Selma Savolainen Horror Vacui. Ilta jatkuu Rica Barin ilmaiskonsertilla ja jameilla, jossa Turun konservatorion opiskelijat pääsevät esittelemään saksofonisti Adele Saurokselta saamiaan oppeja.

Torstain festivaaliohjelma on suunniteltu houkuttelemaan etenkin soulin ja tanssittavan rytmimusiikin ystäviä. Utopia-klubilla esiintyvät Turun oma vintage soul -ryhmä Punomo sekä levynjulkaisuaan juhlistava huippukokoonpano Timo Lassy – Jukka Eskola: Nordic Stew, jonka riveissä kuullaan myös New Orleansin kärkisoittajia.

Turkulaisyleisölle tuttuun Logomon Teatro-saliin siirrytään nauttimaan huippumusiikista viikonlopuksi 8.–9.3. hieman uudistuneella kaavalla. Molempina iltoina kuullaan kaksi konserttia ja illan päätteeksi on mahdollisuus siirtyä bussikuljetuksella keskustan Bar Fredrik & Yökerho Dorikseen festivaalin jatkoklubille eli Jazzkoille.

Teatro-salin perjantain avaa Ville Vannemaan ja Turku Jazz Orchestran juhlakonsertti, ja toisena esiintyjänä lavalle nousee musiikillisia esi-isiä kunnioittava, energinen Kenny Garrett And Sounds From The Ancestors. Lauantaina Logomossa esiintyvät odotettu kansainvälinen unelmaryhmä Verneri Pohjola Monkey Mind sekä bassomaailman nuori nouseva supertähti Kinga Głyk. Perjantain Jazzkoja ja jameja Bar Fredrikissä luotsaa Turku Jazzin vuoden artisti vuosimallia 2023, Mikko Gunu Karjalainen, ja lauantaina vuoron saa Ville Vannemaa.

Lauantain iltapäivässä koetaan viime keväänä loistavan vastaanoton saanut jazzin- ja viininmaistelu tällä kertaa Saaristobaarin kabinettitiloissa Aurakadulla. Musiikkimenun laativat puupuhallinspesialisti Max Zenger sekä tämän hetken kiinnostavimpiin kitaristeihin lukeutuva Héctor Lepe.

Turku Jazz Festival päättyy sunnuntaina 10.3. herkutellen Aboa Vetus Ars Novan jazzbrunssilla. Kahden kattauksen iltapäivässä musiikillisia herkkuja tarjoilevat gypsy jazzin virtuoosit Olli Soikkeli Trio feat. Marian Petrescu.

Turku Jazz Festivalin arvoissa vahvasti mukana kulkee ympäristönsuojelu. Festivaali haluaa tukea Pidä Saaristo Siistinä ry:n arvokasta työtä, jolla edistetään rantojemme ja vesistöjemme roskattomuutta ja puhtautta. Jokainen festivaalikävijä voi antaa oman panoksensa PSS:n työhön tekemällä lahjoituksen festarilippujen oston yhteydessä.

TURKU JAZZ FESTIVAL 1.–10.3.2024

PERJANTAI 1.3.
Turun kaupunginteatteri, Pieni näyttämö, Itäinen Rantakatu 14
klo 19.00 Silentopia

LAUANTAI 2.3.
Turun kaupunginteatteri, Pieni näyttämö, Itäinen Rantakatu 14
klo 13.30 Silentopia

SUNNUNTAI 3.3.
Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, Timantti-teatteri, Kupittaankatu 2
klo 17.00 Mur ja metsän ilta (vapaa pääsy)

MAANANTAI 4.3.
Rica Bar, Kristiinankatu 5 b
klo 19.00 Monday Jazz Happening: Peppe Jalava Band + Jam Session (vapaa pääsy)

TIISTAI 5.3.
Jazz Office Turku, Forum Kortteli, Linnankatu 11
klo 17.00 Ville Vannemaan levynkuuntelusessio (vapaa pääsy)

KESKIVIIKKO 6.3.
Sibelius-museo, Piispankatu 17
klo 19.00 Selma Savolainen Horror Vacui

Rica Bar, Kristiinankatu 5 b
klo 21.00 Turun konservatorion workshop & Adele Sauros + Jam Session (vapaa pääsy)

TORSTAI 7.3.
Utopia, Humalistonkatu 8
klo 19.00 Punomo
klo 20.30 Lassy – Eskola: Nordic Stew (FI/US)

PERJANTAI 8.3.
Teatro-sali, Logomo, Junakatu 9
klo 19.00 Turku Jazz Orchestra & Ville Vannemaa
klo 20.45 Kenny Garrett and Sounds From The Ancestors (US)

Bar Fredrik & Yökerho Doris, Linnankatu 18
klo 23.00 Jazzkot: Gunu plays Hargrove + Jam Session

LAUANTAI 9.3.
Saaristobaari, Aurakatu 14
klo 14.00 Jazz & Wine Tasting with Max Zenger & Héctor Lepe

Teatro-sali, Logomo, Junakatu 9
klo 19.00 Verneri Pohjola Monkey Mind (FI/UK/DK)
klo 20.45 Kinga Głyk (PL)

Bar Fredrik & Yökerho Doris, Linnankatu 18
klo 23.00 Jazzkot: Ville Vannemaa Incorporated plays CTI + Jam Session

SUNNUNTAI 10.3.
Café Pegasus, Aboa Vetus Ars Nova, Itäinen Rantakatu 4-6
klo 11.00 ja 13.30 Jazzbrunssi: Olli Soikkeli Trio feat. Marian Petrescu