Kuva: Jori Grönroos
09.03. klo 19.00

Location

Teatro-sali, Logomo WWW →
Address Junakatu 9, Turku

Liput

Lauantailippu 42–48 € (kaksi konserttia klo 19–22)

Verneri Pohjola Monkey Mind (FI/UK/DK)

Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola julkaisi odotetun Monkey Mind -albuminsa marraskuussa 2023. Levyn sävellyksiä kansainvälisen huippuyhtyeen tulkitsemina päästään kuulemaan Turku Jazz Festivalin lauantai-illassa Logomon Teatro-salissa.

Uuden levyn nimi viittaa mielen rauhattomuuteen ja levottomuuteen. ”Kun mieli on kuormittunut sekasorrolla ja liiallisella stressillä, kaikki tuntuu kaoottiselta. Mielen täyttää epäilys omasta riittävyydestä, hyvyydestä, kelpaavuudesta tai pystyvyydestä. Levyn kappaleiden kohdalla olen pyrkinyt erityisesti kohtaamaan oman apinamieleni ja tervehtimään sitä ystävällisesti”, kertoo Pohjola.

Uusi levy tuo mukanaan myös uudenlaisen keveyden. Pohjola on säveltänyt uusia kappaleita välittämättä siitä, ovatko ne tarpeeksi “jazz” tai tarpeeksi “uudenlaisia.” Hän on yksinkertaisesti halunnut taas vain nauttia musiikintekemisestä omana itsenään. Pohjola sai levylleen todellisen unelmaryhmän, jonka jokainen jäsen on Euroopan huippuluokkaa niin oman uransa tekijöinä kuin musiikillisesti.

Moninkertaisesti palkittu Verneri Pohjola on luonut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ainutlaatuisen soittotyylin, jonka tunnistaa ensi kuulemalta. Hänen soitossaan hehkuvat lämpö, rauhallisuus sekä vahva ja ilmeikäs improvisaatio. Helsingin Sanomat onkin todennut, että Pohjolasta on ”kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.”

Elokuussa 2023 Pohjola esitti kantaesityksen säveltäjä Kaija Saariahon hänelle säveltämän HUSH-trumpettikonserton solistina kahdessa loppuunmyydyssä konsertissa Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Susanna Mälkin kanssa.

Pohjolan oma Emma-palkittu debyyttilevy Aurora (2011) räjäytti eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzkentän keräten ylistäviä arvioita molemmilta mantereilta. Viimeistään toisella albumillaan, Ancient History (2012), Pohjola lunasti paikkansa yhtenä Euroopan arvostetuimmista jazzmuusikoista. Tämän jälkeen hän on julkaissut neljä albumia brittiläisen Edition Recordsin kautta, joista viimeisin on toukokuussa 2020 ilmestynyt The Dead Don’t Dream.

Verneri Pohjola – trumpetti ja efektit
Kit Downes – piano
Jasper Høiby – kontrabasso
Olavi Louhivuori – rummut

Ennakkoliput: Lippu.fi

Yhden päivän lippu 42–48 €
Yhden päivän lippu + Jazzkot Bar Fredrikissä + bussikuljetus klo 22.30 Logomolta 57–63 €

Kahden päivän lippu 69–78 €
Kahden päivän lippu + Jazzkot Bar Fredrikissä + bussikuljetus klo 22.30 Logomolta 99–108 €

Turku Jazz Festival tukee Pidä Saaristo Siistinä ry:n arvokasta työtä, jolla edistetään rantojemme ja vesistöjemme roskattomuutta ja puhtautta. Anna oma panoksesi PSS:n työhön tekemällä lahjoitus festarilippujen oston yhteydessä. Pidä Saaristo Siistinä ry:n rahankeräyslupa: RA/2020/327.