Kuva: Seppo Wahl

Turku Jazzissa lauantaina erityiset levyjulkkarit – Vilkka Wahl tekee komean paluun Turkuun

17.8.2017 Uutiset

Jazzkitaran turkulaislähtöinen lähettiläs Vilkka Wahl asuu nykyisin pääosan vuodesta Itävallassa Wienissä. Miehen nimikvintetin debyyttialbumia juhlitaan kuitenkin ensimmäisenä Turku Jazz Festivalin lavalla.

”Nyt näen Turussa jo ne kaikki ainutlaatuiset jutut, joille sokeutuu helposti silloin, kun elää paikassa jokapäiväistä elämäänsä. Kulttuurin suhteen kaupunki on mennyt tosi paljon eteenpäin poissa ollessani”, kehaisee Turku Jazz Festivalin lavalle lauantaina nouseva Vilkka Wahl.

Hetki tulee olemaan miehelle erityislaatuinen. Wahl edustaa suurella ylpeydellä Suomen toiseksi vanhinta, ja kitaristin mielestä nyt erityisen virkeältä vaikuttavaa, jazzfestivaalia.

Vuoden artisti -tittelin lisäksi värinää tuo se seikka, että Vilkka Wahl Quintetin debyyttialbumi Nebula saa julkaisunsa lauantain Kukko Stagen konsertissa.

”Kiersimme jo vuosi sitten Suomessa, mutta silloin aikataulut eivät natsanneet Turun osalta. Sovimme silloin Jussin (Fredriksson) kanssa, että yritetään järjestää asia myöhemmin. Levyn julkaisun ja festarin suhteen natsasi nyt sitten kaikki”, tyytyväinen muusikko myhäilee.

Vilkka Wahl sanoo kehittyneensä säveltäjänä levyä tehdessään biisi biisiltä. Alun pohdinnat musiikin suunnasta ja nykyjazzin tyylilajeista korvautuivat intuitiivisella tekemisellä, musiikin vietäväksi heittäytymisellä.

”Intuitiivisen tekemisen ja vahvan intellektuaalisen osaamisen välille löytyi hyvä balanssi. Tämä oli hirveän rehellinen prosessi alusta loppuun. Erittäin hyvillä mielin pääsen julkaisemaan levyn”, Wahl sanoo.

Kokoonpanossa ovat soittaneet aiemmassa kvartettimuodossa Wahlin lisäksi basisti Teemu Åkerblom, rumpali Mikko Arlin sekä viisikymppisiään tänä vuonna viettävä vibrafonisti Severi Pyysalo. Pari vuotta sitten kitaristin nimikkobändi täydentyi kvintetiksi slovenialaisen saksofonistivelho Jure Puklin liityttyä suomalaisnelikon mukaan.

Mikään itsestäänselvyys kiireisen joukon saaminen samaan aikaan samaan paikkaan ei ole. Vilkka Wahl viettää valtaosan vuodestaan Wienissä Itävallassa ja slovenialaislähtöisen Puklin kirjat ovat nykyisin New Yorkissa.

”Näinhän se periaatteessa on, mutta käytännössä jazzmuusikon kotikaupunki on hieman liukuva käsite”, Wahl naurahtaa.

”Yhdysvaltalaiset muusikot rundaa aika paljon Euroopassa, koska täällä jazzia arvostetaan ja sille on enemmän menekkiä kuin musiikinlajin syntysijoilla. Eurooppalaisittain vertaillen suomalaisesta jazzista saa olla kyllä ylpeä – se musiikki, mitä täällä tehdään, on huipputasoa!”

Vilkka Wahl esiintyy tänään torstaina 17.8. Taiteiden yössä kaupaakeskus Hansan Hansatorilla klo 18.30. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Turku Jazzin vuoden artisti 2017: Vilkka Wahl Quintet with Jure Pukl (FIN/SLO) lauantaina 19.8. klo 17, Kukko Stage, Panimoravintola Koulun piha

Osta liput TÄÄLTÄ!