Historia

Turku Jazz on jo 50-vuotias!

Kulttuuritapahtuman kohdalla ikä ei ole pelkkä numero, vaan tarkoittaa sitä, että puoli vuosisataa täyttävällä jazzfestivaalillamme on sekä perspektiiviä että painoarvoa. Tapahtumamme tunnetaan ja sitä arvostetaan alan ammattilaisten ja harrastajien keskuudessa niin näkemyksellisen ohjelmallisen perinteensä kuin ajankohtaisuutensakin ansiosta.

Jazzilla on ollut ja on Turussa jatkuvuutta ja perinteitä. Turku Jazz on Pori Jazzin (1966-) jälkeen Suomen toiseksi vanhin säännöllisesti järjestettävä jazztapahtuma. Molemmilla mainituilla tapahtumilla on mittaa myös eurooppalaisessa aikaperspektiivissä: ne kuuluvat vanhimpien kaltaistensa joukkoon! Ranskan Rivieralla Nizzassa vuonna 1948 käynnistynyt Nice Jazz Festival on universaalisessakin mielessä se ensimmäinen.

Turku Jazz Festival lukeutuu tiettävästi Euroopan kymmenen vanhimman jazzfestivaalin joukkoon. Itse asiassa kaikki kolme turkulaista musiikkitapahtumaa, Turun musiikkijuhlat (1960-), Turku Jazz ja Ruisrock (1970-), ovat Åbo- ja Turku-nimien mukaisesti sekä iäkkäitä että menestyksekkäitä.

Turkulainen jazzkulttuuri ja jazzmusiikin trendit ovat vuosikymmenten saatossa aaltoilleet yhteiskunnallisten murrosten myötä ja heijastelleet niitä myös musiikillisesti. Tämän voi aistia tänäkin päivänä pelkästään tarkastelemalla festivaalin julistearsenaalia vuosikymmenten varrelta. Painopiste on siirtynyt osakunnista ja jameista 2000-luvulla enenevässä määrin klubitilaisuuksiin ja konsertteihin. Samalla Turussa on 2010-luvulla palattu ympärivuotiseen toimintaan ja aika ajoin jopa Itämeren aalloille Turun ja Tukholman välille.

Pohjoismaisella jazzilla ja skandinaavisilla artisteilla on muutenkin ollut vahva sija festivaaliajattelussamme jo ensimmäisestä vuosikymmenestä lähtien. Täällä koettiin Pohjolan saundin tuleminen 25 vuotta sitten. Maailma havahtui siihen paljon myöhemmin. Monet jazzin uudet kansanväliset syvät virrat kuten akustinen vaskiyhtye- ja sellojazz tai ranskalaisen jazzin vapaat äänet ovat rantautuneet 1980-luvulta lähtien ensimmäisinä Turku Jazziin. Useimmat Suomen Jazzliiton kiertueet pysähtyvät nykyisinkin Turkuun.

Kotimaisen jazzin valtakunnallisen ja paikallisen koulutuksen, aktiivisen harrastustoiminnan ja alan yleisen noususuhdanteen ansiosta Turku Jazzilla on ollut jo pitkään mahdollisuus valita festivaalilleen monet mitat täyttävä vuotuinen artisti Turun talousalueen omasta jazzmuusikkokunnasta.

— Jarmo Wallenius, 2019

Vuoden artisti

Turku Jazz aloitti 40-vuotisjuhliensa kunniaksi perinteen, jossa vuosittain nimetään ansioitunut jazzmuusikko Turku Jazzin vuoden artistiksi.

Kyseeseen voi tulla nuori, jazzmusiikin kentällä ansioitunut tai jazzmusiikin parissa arvokkaan elämäntyön tehnyt muusikko. Turku Jazzin vuoden artistin valinnassa painotetaan aktiivisuutta erityisesti Varsinais-Suomen alueella.

Vuoden artistit:
2024 ?
2023 Mikko Gunu Karjalainen
2022 Ville Herrala
2021 Henri Mäntylä
2020 Jussi Fredriksson
2019 Ilkka Arola
2018 Max Zenger
2017 Vilkka Wahl
2016 Jusu Heinonen
2015 Ilpo Murtojärvi
2014 Teemu Åkerblom
2013 Severi Pyysalo
2012 Mika Kallio
2011 Teemu Viinikainen
2010 Esa Pethman
2009 Henri Marjamäki

Klikkaamalla kunkin vuoden julistetta saat lisätietoja esiintyjistä!