Keskeisiä muusikoita Severi Pyysalon uran ja elämän varrelta esiintyy hänen kahdessa juhlakonsertissaan Turku Jazz Festivalilla.

Severi Pyysalo 50 – Viimeiseen asti yli omien musiikillisten rajojen

5.3.2018 Blogi

50-vuotista taivaltaan juhliva Severi Pyysalo tarjoilee kotikaupunkinsa jazzyleisölle kaksi erityistä konserttia. Perjantai-ilta piirtää aikajanaa nykyhetkestä jazzkipinän syttymiseen vuoden 1969 Pori Jazzeilla. Lauantaina Pyysalo isännöi Turun filharmonisen orkesterin ensimmäistä esiintymistä Turku Jazz Festivalilla.

Severi Pyysalo on ollut jazzin huipulla 35 vuoden ajan, mutta muusikon taipaleen alku ulottuu lähes 50 vuoden taakse. Puolitoistavuotiaan turkulaisnaskalin kohtalo taisi saada ratkaisevan sysäyksen kesäisenä päivänä Porissa vuonna 1969.

– Isäni meni Pori Jazzeilla Reiska Laineen puheille. Hän sanoi, että pojasta taitaa tulla rumpali ja kysyi, voisiko Reiska lahjoittaa hänelle käytetyt rumpukapulat. Voi siis melkein sanoa, että Reiska on syyllinen siihen, että minusta tuli lyömäsoittaja. Noin 15 vuotta tuon kohtaamisen jälkeen soitin hänen kanssaan ensimmäiset yhteiset keikat, Severi Pyysalo myhäilee.

Nyt Laine nousee lavalle Turku Jazz Festivalilla yhtenä Pyysalon 50-vuotiskonsertin vierailijoista. Legendaarisen rumpalin lisäksi Logomon Teatro-salissa kuullaan perjantai-iltana turkulaisen vibrafonistin uraan suuresti vaikuttaneita saksofonisteja Antti Sarpilaa ja Jukka Perkoa.

Kaari läpimurrosta huipulle Sarpilan, Perkon ja Loirin kanssa

Jazzin kulta-ajan puolestapuhuja Sarpila oli oikeastaan Severi Pyysalon ensimmäinen työnantaja. Traditionalisti Sarpila oli ponnahtanut itse esiin Pori Jazzien kautta pari vuotta aiemmin, ja vuonna 1982 oli osana hänen swingbändiään esiintyneen turkulaisvibrafonistin vuoro.

– Ne olivat 14-vuotiaana minun ensimmäisiä esiintymisiäni suurelle yleisölle. Minun ja Antin isät tunsivat toisensa, ja olimme soitelleet kahdestaan swingiä vanhempieni kotitalossa Paraisilla. Antti tuntee klassisen, Goodmanin ja Armstrongin ajan jazzin läpikotaisin. Minullakin diggailu alkoi oikeastaan samasta aikakaudesta.

Teatro-salin lavalla kuullaan tunnelmia ainakin Sarpilan ja Pyysalon 17 vuoden takaiselta Blue Note -albumilta New Moods – New Sounds.

Ehkä leimallisin vaihe Severi Pyysalon pitkällä uralla on ollut sittenkin pitkälti yli vuosikymmenen kestänyt aktiivinen yhteistyö Jukka Perkon kanssa Perko-Pyysalo Poppoon riveissä. Pyysalo muistaa edelleen, kuinka kaksikko kohtasi toisensa ensi kertaa vuonna 1986 jazzien aikaan Porin kaupungintalon kulmalla.

– Siinä ihmettelimme, että niin mitäs meidän pitikään soittaa tänään yhdessä. Vuosien varrella teimme Jukan kanssa niin valtavasti keikkoja yhdessä, että homma lähtee kulkemaan varmasti heti siitä, mihin viimeksi jäimme.

Vuonna 1995 Perko ja Pyysalo sävelsivät liudan Uuno Kailaan runoja, jotka Vesa-Matti Loiri tulkitsi levylle. Perjantai-iltana Turku Jazz Festivalilla kolmikko kohtaa samojen sävelien ja säkeiden äärellä uudelleen pitkän ajan jälkeen.

Juhlakonsertissa TFO:n ensi esiintyminen Turku Jazz Festivalilla

Suuri jazzyleisö tuntee Severi Pyysalon nimenomaan vibrafonistina. Soitinvalinta oli alun alkaen kuitenkin kaikkea muuta kuin itsestään selvä. Hänen opiskellessaan lyömäsoittimia 11-12-vuotiaana Turun konservatoriossa vibrafoni oli oikeastaan vastenmielinen instrumentti.

– Kasvupyrähdyksen jälkeen teini-iässä sen soittamisesta tuli minulle luontevampaa. Ei se ole suosikkisoittimeni vieläkään, mutta vibrafonilla pystyn ilmeisesti ilmaisemaan itseäni parhaiten, Severi Pyysalo perustelee.

Häntä motivoivat sellaiset projektit, joissa pääsee kyseenalaistamaan omia musiikillisia rajojaan ja kokeilemaan yhteistyötä toisten genrejen muusikoiden kanssa. Viime vuosina Pyysaloa on kuultu muun muassa yhdessä rokkari Kauko Röyhkän kanssa.

– Monesti uudet hyvät jutut syntyvät sattumanvaraisesti, ja toivottavasti saan pidettyä tällaisen ennalta-arvaamattomuuden loppuun saakka mukanani. Haluan tehdä sellaisia asioita, joita en ole itse aiemmin kokeillut. Olen inspiroituva ihminen, ja haluan ottaa sopivia askeleita mukavuusalueeni ulkopuolelle.

Severi Pyysalo on säveltänyt musiikkia myös Turun filharmoniselle orkesterille. Turku Jazz Festivalin lauantain huipentumana kuullaan Severi Pyysaloa yhdessä TFO:n riveistä muodostetun sinfonietan kanssa.

– Viikonlopun jälkimmäinen konsertti on tyyliltään aika avantgardistinen, mutta mukana on myös viihteellisempää ohjelmistoa. On hienoa, että sain lauantain kapellimestariksi Riku Niemen. Hänetkin olen tuntenut yhdeksänvuotiaasta lähtien, Severi Pyysalo myhäilee.

Teksti: Jaakko Mikkola
Kuva: Tero Ahonen

Pe 9.3.2018 klo 22.30 Severi Pyysalo 50 & Vesa-Matti Loiri, Jukka Perko, Antti Sarpila ja Reiska Laine, Teatro-sali, Logomo.
La 10.3.2018 klo 19.30 Severi Pyysalo 50 & Turun filharmoninen orkesteri, Teatro-sali, Logomo.

Osta liput: Lippu.fi