Haastattelussa vuoden artisti Ville Herrala

23.2.2022 Uutiset

Turku Jazz Festival avaa maaliskuussa Turun festivaalivuoden upealla ohjelmalla. Kevättalven valopilkkuna hehkuva tapahtuma tuo Turkuun myös basistimestari Ville Herralan, joka on Turku Jazzin vuoden artisti 2022.

 

Vuoden artisti odottaa innolla ensi viikolla alkavaa jazzfestivaalia

Koronapandemia on toivottavasti ja kohta menneen talven lumia. Alkuvuoden esiintymiset siirtyivät tai peruuntuivat myös basistimestari Ville Herralalta, joka on Turku Jazz Festivalin vuoden artisti 2022. Turusta kotoisin oleva Herrala pääsee aloittamaan kevätkauden keikat vanhoilla kotikonnuilla.

-Loppuvuosi 2021 meni tilanteeseen nähden kivasti. Keikkoja oli joulukuun puoleenväliin asti, ja muuten alkuvuosi on mennyt mukavasti jälkikasvun kanssa kotona. Nyt on upeaa päästä taas soittamaan ja esiintymään liveyleisölle. Hyvin iloisella mielellä ollaan tulossa festareille – on suuri kunnia saada tällainen vuoden artisti -nimitys!

 

PLOP ja vieraileva jazz legenda Juhani ”Junnu” Aaltonen esiintyvät avajaiskonsertissa

Turku Jazzin varaslähtö otetaan jo keskiviikkona Jazz City Turun toimistolla, jossa vuoden artisti pyöräyttää käyntiin ”Herralan jukeboksin”. Vuoden artisti soittaa yleisölle avoimessa levynkuuntelusessiossa itselleen tärkeitä kappaleita valikoiduilta levyiltä. Varsinaisen festivaalin avaa torstaina 3.3. Bar Ö:ssä musiikkikollektiivi PLOP yhdessä legendaarisen Juhani ”Junnu” Aaltosen kanssa.

-PLOP-bändin esiintyminen yhdessä Junnu Aaltosen kanssa on minulle ja koko bändille tosi iso ja merkittävä juttu. Upeaa soittaa tällaisen 86-vuotiaan elävän legendan kanssa, luvassa siis harvinaislaatuinen veto. Konsertin yhteydessä julkaistaan myös vuonna 2020 äänitetty levy PLOP & JUNNU. Pitkään olemme odottaneet tätä keikkaa, edellisen kerran olemme soittaneet Junnun kanssa yhdessä Helsingissä syksyllä 2020.

 

Konsertto kontrabassolle ja big bandille

Perjantaina 4.3. Herrala nousee Logomon lavalle Turku Jazz Orchestran kanssa. Herralalle ja big bandille sävelletty Konsertto kontrabassolle on maailman kantaesitys. Teos on syntynyt tiiviissä yhteistyössä TJO:n kapellimestari Ville Vannemaan kanssa.

-Huikeaa päästä soittamaan solistina ja yhdessä Turku Jazz Orchestran kanssa. Käytännössä sävellystyö on tehty niin, että minä olen äänittänyt musiikkia ja biisin aihioita kännykällä. Tätä materiaalia olen lähettänyt toiselle Villelle, joka on tehnyt kappaleen varsinaisen organisoidun sävellystyön myös orkesterille. Teoksessa annetaan hienosti tilaa improvisaatiolle ja vahvuuksilleni muusikkona. Minun tehtäväni keikalla on itse asiassa olla oma itseni ja soittaa vaan siinä hetkessä. Paras versio minusta tulee esiin soittaessa ja kun saan olla täysin läsnä musiikissa. 

-Musiikin kuunteleminen ja kokeminen on prosessi johon kuulija voi vaan heittäytyä mukaan. Lavalla me muusikotkin ollaan prosessissa. Musiikki voi olla kokemuksena puhdistavaa ja parantavaa, varsinkin tässä maailmantilanteessa.

Koronapandemia näyttää helpottaneen sopivasti festivaalia ajatellen, ja saamme nauttia taas musiikista ja tapahtumista livenä. Vuoden artistin keikkakalenteri kuluvalle vuodelle näyttää hyvältä, ja luottamusta tilanteen normalisoitumiseen löytyy. Basistia työllistävät erilaiset yhtyeet ja projektit jazzista kevyeen musiikkiin.

-Nautin todella eri musiikkityylien parissa soittamisesta sekä työskentelystä erilaisten artistien kanssa. Soitan keväällä ja kesällä mm. Timo Lassy Trion keikoilla ja laulaja Maria Ylipään Piazzolla-yhtyeen minikiertueella.

 

Minkälaisia terveisiä Vuoden artisti lähettää festivaalivieraille?

-Festarin ohjelma on kyllä aidosti tosi kiintoisa tänä vuonna, Kenny Barronin soolokeikka, Paytonin bändi ja Y-Otis samalla festarilla tuntuu aika upealta näin koronakurimuksen jälkimainingeissa. Myös kotimaiset artistit ovat huippuluokkaa.  Lämpimästi tervetuloa Turku Jazzeille!

 

Teksti: Maria Leivonen
Kuva: Johanna Hjorth

 

Ke 2.3. klo 17, Varaslähtö Turku Jazziin: Ville Herralan levynkuuntelusessio, Jazz Office Turku (Forum Kortteli, Linnankatu 11)
To 3.3. klo 19, Turku Jazz in Flames: PLOP & JUNNU, Bar Ö (Linnankatu 7)
Pe 4.3. klo 19.30, Turku Jazz Orchestra & Ville Herrala: Konsertto kontrabassolle, Logomo, Teatro-sali (Junakatu 9).