Turku Jazz Festival käynnistyy!

1.3.2024 Uutiset

Vuodesta 1969 järjestetty Turku Jazz Festival pyörähtää käyntiin perjantaina 1. maaliskuuta. Kymmenen päivän mittaan laajentunut tapahtuma tarjoilee kansainvälistä tähtiloistoa, ajankohtaisinta kotimaisia musiikkia, jameja ja ilmaiskonsertteja sekä juhlahumua palkintogaalan merkeissä.

Kevättalvisen Turku Jazz Festivalin avausviikonloppua vietetään monitaiteisesti. Turun kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä koetaan 1.–2.3. livemusiikkia, tanssia, teatteria ja ympäristötutkimusta yhdistelevä Silentopia-teos yhteistyössä Sivuun Ensemblen ja Turun kaupunginteatterin kanssa. Esitys pureutuu ympäristökriisiin liittyviin tunteisiin. Perjantain esityksen yhteydessä järjestetään myös aiheeseen liittyvä keskustelutilaisuus.

Sunnuntain ja alkuviikon festivaalipäivät tarjoilevat ilmaistapahtumia. Koko perheen esityksessä Mur ja metsän ilta jatketaan luontoteemaa lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistossa. Huippukaksikko Mikko Gunu Karjalaisen ja Timo Kämäräisen osittain improvisoitu ja osittain sävelletty musiikki yhdistyy iltasatujen ikiaikaiseen perinteeseen. Lasten- ja nuortenkirjailija Kaisa Happosen ja kuvittaja Anne Vaskon luoma Mur-karhu johdattelee lapsia ja aikuisiakin herkistymään luonnon monimuotoisuudelle ja yksilöiden erilaisuudelle. Esityksen ilmeikkäinä kertojina toimivat kirjailija itse sekä Karri ”Paleface” Miettinen.

Maanantaina 4.3. iltaa vietetään turkulaisen musiikin parissa Rica Barin ilmaiskonsertissa ja jameissa rumpali-pianisti-säveltäjä Peppe Jalavan johdolla. Tiistaina nautitaan kuppi kuumaa Forum Korttelin jazztoimistolla Turku Jazz Festivalin vuoden artistin, saksofonisti-säveltäjä Ville Vannemaan suosikkilevyjä ja tarinoita kuunnellen.

Keskiviikon ensimmäinen konsertti kuullaan Sibelius-museossa, jossa esiintyy vuoden parhaasta jazzlevystä Emma-palkinnon napannut Selma Savolainen Horror Vacui.  Yhtye koostuu tämän hetken kiinnostavimpiin kotimaisiin nimiin lukeutuvista nuoren polven muusikoista, joilla jokaisella on omintakeinen tunnistettava soundinsa. Keskiviikkoilta jatkuu Rica Barin ilmaiskonsertilla ja jameilla, jossa Turun konservatorion opiskelijat pääsevät esittelemään saksofonisti Adele Saurokselta saamiaan oppeja.

Torstain festivaaliohjelma on suunniteltu houkuttelemaan etenkin soulin ja tanssittavan rytmimusiikin ystäviä. Humalistonkadun Utopia-klubilla esiintyvät Turun oma, kovassa nosteessa oleva vintage soul -ryhmä Punomo sekä levynjulkaisuaan juhlistava huippukokoonpano Timo Lassy – Jukka Eskola: Nordic Stew, jonka riveissä kuullaan myös New Orleansin kärkisoittajia.

Turkulaisyleisölle tuttuun Logomon Teatro-saliin siirrytään nauttimaan jazzista viikonlopuksi 8.–9.3. hieman uudistuneella kaavalla. Molempina iltoina kuullaan kaksi konserttia ja illan päätteeksi on mahdollisuus siirtyä bussikuljetuksella keskustan Bar Fredrik & Yökerho Dorikseen festivaalin jatkoklubille eli Jazzkoille.

Perjantain festaripäivä Logomossa alkaa juhlahumulla klo 18.45. Turku Jazz Festival lanseeraa kaksi uutta palkintokategoriaa: elämäntyöpalkinto ja nuoren jazzlahjakkuuden palkinto. Vasta tilaisuudessa yleisölle julkistettavat palkinnonsaajat ovat ansioituneet jazzin parissa erityisesti Varsinais-Suomen alueella. Perinteisen vuoden artistin palkinnon pokkaa musiikin monitaituri Ville Vannemaa. Vuoden artistin juhlakonsertti yhdessä Turku Jazz Orchestran kanssa kuullaan heti palkintotilaisuuden jatkona. Vannemaa esittelee uuden neliosaisen Turku Suite -teoksensa, joka on sävelletty varta vasten Turku Jazz Orchestralle ottaen huomioon orkesterin erilaiset soittajapersoonat.

Turku Jazz Festivalin elävien jazzlegendojen sarjaa jatkaa perjantain festivaalilavalle toisena esiintyjänä nouseva saksofonistimestari Kenny Garrett. Musiikillisia esi-isiä kunnioittava Sounds from the Ancestors -yhtye kutsuu kuulijan matkalle eri musiikillisten vaikutteiden läpi gospelista Motowniin ja hiphopiin. Garrettin soitto ja sävellykset hehkuvat vahvaa ilmaisua ja innovaatiota sekä musiikillista mestaruutta.

Perjantain Jazzkoja ja jameja Bar Fredrikissä luotsaa Turku Jazzin vuoden artisti vuosimallia 2023, Mikko Gunu Karjalainen, Roy Hargrove -ohjelmistollaan.

Lauantain iltapäivässä koetaan viime keväänä loistavan vastaanoton saanut jazzin- ja viininmaistelu tällä kertaa Saaristobaarin kabinettitiloissa Aurakadulla. Musiikkimenun laativat puupuhallinspesialisti Max Zenger sekä tämän hetken kiinnostavimpiin kitaristeihin lukeutuva Héctor Lepe.

Lauantaina 9.3. Logomon illan avaa odotettu kansainvälinen unelmaryhmä Verneri Pohjola Monkey Mind. Teosto-palkintoehdokkuudella yhtyeen sävellyksistä huomioitu trumpetisti Pohjola on luonut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ainutlaatuisen soittotyylin, jonka tunnistaa ensi kuulemalta. Hänen soitossaan hehkuvat lämpö, rauhallisuus sekä vahva ja ilmeikäs improvisaatio. Illan toisena esiintyjänä lavalle nousee bassomaailman nuori nouseva supertähti Kinga Głyk. Innovatiivinen fuusiojazzmuusikko juhlistaa Euroopan-kiertueella tuoreen Real Life -albuminsa julkaisua.

Lauantain jatkoklubilla kuullaan 1970-luvn groovaavia jazzklassikoita Ville Vannemaan johdolla.

Turku Jazz Festival päättyy sunnuntaina 10.3. herkutellen Aboa Vetus Ars Novan suositulla jazzbrunssilla. Kahden kattauksen iltapäivässä musiikillisia herkkuja tarjoilevat gypsy jazzin virtuoosit Olli Soikkeli Trio feat. Marian Petrescu.

Turku Jazz Festivalin arvoissa vahvasti mukana kulkee ympäristönsuojelu. Festivaali haluaa tukea Pidä Saaristo Siistinä ry:n arvokasta työtä, jolla edistetään rantojemme ja vesistöjemme roskattomuutta ja puhtautta. Jokainen festivaalikävijä voi antaa oman panoksensa PSS:n työhön tekemällä lahjoituksen festarilippujen oston yhteydessä.

TURKU JAZZ FESTIVAL 1.–10.3.2024

PERJANTAI 1.3.
Turun kaupunginteatteri, Pieni näyttämö, Itäinen Rantakatu 14
klo 19.00 Silentopia

LAUANTAI 2.3.
Turun kaupunginteatteri, Pieni näyttämö, Itäinen Rantakatu 14
klo 13.30 Silentopia

SUNNUNTAI 3.3.
Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, Timantti-teatteri, Kupittaankatu 2
klo 17.00 Mur ja metsän ilta (vapaa pääsy)

MAANANTAI 4.3.
Rica Bar, Kristiinankatu 5 b
klo 19.00 Monday Jazz Happening: Peppe Jalava Band + Jam Session (vapaa pääsy)

TIISTAI 5.3.
Jazz Office Turku, Forum Kortteli, Linnankatu 11
klo 17.00 Ville Vannemaan levynkuuntelusessio (vapaa pääsy)

KESKIVIIKKO 6.3.
Sibelius-museo, Piispankatu 17
klo 19.00 Selma Savolainen Horror Vacui

Rica Bar, Kristiinankatu 5 b
klo 21.00 Turun konservatorion workshop & Adele Sauros + Jam Session (vapaa pääsy)

TORSTAI 7.3.
Utopia, Humalistonkatu 8
klo 19.00 Punomo
klo 20.30 Lassy – Eskola: Nordic Stew (FI/US)

PERJANTAI 8.3.
Teatro-sali, Logomo, Junakatu 9
klo 18.45 Palkintojenjako
klo 19.00 Turku Jazz Orchestra & Ville Vannemaa
klo 20.45 Kenny Garrett and Sounds From The Ancestors (US)

Bar Fredrik & Yökerho Doris, Linnankatu 18
klo 23.00 Jazzkot: Gunu plays Hargrove + Jam Session

LAUANTAI 9.3.
Saaristobaari, Aurakatu 14
klo 14.00 Jazz & Wine Tasting with Max Zenger & Héctor Lepe

Teatro-sali, Logomo, Junakatu 9
klo 19.00 Verneri Pohjola Monkey Mind (FI/UK/DK)
klo 20.45 Kinga Głyk (PL)

Bar Fredrik & Yökerho Doris, Linnankatu 18
klo 23.00 Jazzkot: Ville Vannemaa Incorporated plays CTI + Jam Session

SUNNUNTAI 10.3.
Café Pegasus, Aboa Vetus Ars Nova, Itäinen Rantakatu 4-6
klo 11.00 ja 13.30 Jazzbrunssi: Olli Soikkeli Trio feat. Marian Petrescu 

Tutustu esiintyjiin: turkujazz.fi/ohjelma
Keskiviikon ja torstain liput: Tiketti.fi/turkujazzfestival
Perjantain ja lauantain liput: Lippu.fi/turku-jazz-festival
Jazz & Wine Tasting -pöytävaraukset: pupusetoy@gmail.com
Jazzbrunssin pöytävaraukset: pegasus@kahvila-otava.fi